Nyolc francia repülőtéren volt ismét bombariadó, iskolákat és pályaudvarokat is kiürítettek

Nyolc francia repülőtéren volt ismét bombariadó, iskolákat és pályaudvarokat is kiürítettek

Eddig 18 embert állított elő a rendőrség a hamis riasztások miatt, többségük kiskorú. Valamennyiüket bíróság elé állítják, és a hamis riasztás okozta károkat a szüleiknek meg kell téríteniük.

Franciaországban harmadik napja folytatódtak pénteken a merényletfenyegetések a regionális repülőtereken, de bombariadók volt pályaudvarokon, iskolákban és múzeumokban is – számolt be az MTI.

A BFM hírtelevíziót a francia közlekedési tárca arról tájékoztatta, hogy nyolc repülőtér kapott ismét fenyegetést (Lille-Lesquin, Rennes, Beauvais, Tarbes, Nantes, Béziers, Pau és Brest), amelyek közül hármat ürítettek ki (Rennes, Tarbes és Béziers).

Szerdán és csütörtökön tucatnyi regionális repülőtéren volt hosszabb-rövidebb ideig bombariadó, valamennyi hamisnak bizonyult.

A versailles-i kastélyt is újból kiürítették pénteken egy pokolgépes fenyegetés miatt. Egy hét alatt ez volt az ötödik bombariadó az egyik leglátogatottabb francia turisztikai célpontnál, amely szombaton, kedden, szerdán és csütörtökön is kapott fenyegetést.

A bombariadók – pályaudvarokon, iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban – mindennapossá váltak Franciaországban múlt péntek óta, amikor egy radikális iszlamista halálra késelt egy francia tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

Gérald Darmanin belügyminiszter csütörtök este a BFM hírtelevízióban elmondta: eddig 18 embert állított elő a rendőrség a hamis riasztások miatt, többségük kiskorú. Valamennyiüket bíróság elé állítják, és a hamis riasztás okozta károkat a szüleiknek meg kell téríteniük.

Figyelmeztetjük mindazokat, akik hallgatnak minket, mindenkit megtalálunk, legyen szó telefonhívásokról, akár ismeretlen számról is, vagy e-mailekről – hangsúlyozta a tárcavezető.

Gabriel Attal oktatási miniszter jelezte, hogy csak az iskolai hamis riasztások miatt több tucat előállítás történt.

11, 12, 13 vagy 14 éves gyerekekről van szó

– mondta a tárcavezető.

Eric Dupont-Moretti igazságügyi miniszter pénteken az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: 22 eljárás indult e-mailen vagy a közösségi oldalakon érkezett hamis fenyegetések miatt, s a rendőrség minden riasztás elkövetőjét megtalálja az IP-címek alapján.

(Címlapkép: A versailles-i kastély bejáratát őrzik francia rendőrök 2023. október 17-én, miután biztonsági okból kiürítették a turistalátványosságot. Négy napon belül most másodszor zárták be elővigyázatosságból a kastélyt, miközben megemelt készültségi szint van érvényben Franciaországban, mert október 13-án egy iszlamista férfi késsel megölt egy tanárnőt, két másik embert pedig megsebesített az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában. MTI/AP/Christophe Ena)