Orbán már most megígért 31 ezret a nyugdíjasoknak, pedig tavalyról is tartozik 12 ezerrel

Orbán már most megígért 31 ezret a nyugdíjasoknak, pedig tavalyról is tartozik 12 ezerrel

A nyugdíjprémium átlagos összege 20 160 forint, a nyugdíj-kiegészítésé pedig 11 ezer forint lesz idén, a pénzt novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok – közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén.

A nyugdíjprémium a gazdaság jó teljesítményével, a nyugdíj-kiegészítés pedig az inflációval függ össze – fogalmazott a kormányfő. A nyugdíjasok pénzügyi segítségként rezsiutalványt is kaptak idén.

A családvédelmi akcióterv részeként 2020. január 1-jétől igénybe vehető a nagyszülői gyed. Egy felmérés szerint szoros összefüggés van a fiatalok gyermekvállalása és a nagyszülői segítség között, vagyis könnyebben vágnak bele a fiatalok a családalapításba, ha úgy érzik, van mögöttük olyan nagyszülő, akire szükség esetén számíthatnak – mondta a politikus.

Az elmúlt egy évben a gazdaság a kormány reményeinek megfelelően, sőt kicsivel a várakozásai fölött teljesített, ami a nyugdíjasoknak is jó hír – tette hozzá Orbán Viktor. Várakozása szerint a magyar gazdaság bővülése idén minden bizonnyal 4 százalék fölött lesz, az óvatos becslések szerint talán 4,6 százalék is lehet.

Az európai gazdaság lehetőségei jövőre ugyan szűkebbek lesznek, mint idén, de a magyar gazdaság ezt a következő évben még nem fogja megsínyleni, a kormány ugyanis képes lesz olyan növekedésfenntartó mechanizmusokat elindítani, amelyek 2020-ban is lehetővé teszik a magas növekedést. Így várhatóan 2020 második felében is lehet számolni nyugdíjprémium kifizetésével – mondta a miniszterelnök.

Eddig az MTI tudósítása.

Mi azonban emlékeztetünk: tavaly Orbán Viktor kormánya novemberben 4,4 százalékos gazdasági növekedéssel számolva utalta ki a nyugdíjprémiumot. A tényleges bővülés azonban 5 százalék lett, a különbözetet azonban annak ellenére sem utalták ki az időseknek, hogy arra Orbán Viktor kancelláriaminisztere határozott ígéretet tett.

Tizenkétezer forinttal tartoznak Orbánék a nyugdíjasoknak

4,4 százalékos becsült gazdasági növekedés alapján utalta a kormány a 2018. novemberi nyugdíjprémiumot, a tényleges bővülés mértéke azonban 5 százalék volt. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ígérete ellenére a különbözettel mai napig tartoznak az időseknek. Tavaly októberben a kormány úgy becsülte, a 2018-as gazdasági növekedés 4,4 százalék lesz.

A nyugdíjkiegészítés is eső után köpönyeg: mivel a nyugdíjemelés mértéke – az inflációs előrejelzéssel összhangban – csak 2,7 százalék volt, de a tényleges infláció 3,4 százalék lett, a 0,7 százalékos különbözet jár az időseknek. Csakhogy ez nem kompenzálja azt, hogy a magasabb pénzromlás miatti magasabb árú termékeket, szolgálttásokat már ki kellett fizetni. Ha akkor nem tellett rá, az most már nem segít.