A nyugdíjasszervezetek szerint kevés és megkésett a beígért nyugdíjemelés

A nyugdíjasszervezetek szerint kevés és megkésett a beígért nyugdíjemelés

A beígért visszamenőleges 1,5 százalékos nyugdíjemelés, ami a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő mintegy kétmillió-hatszázezer embernek jár édeskevés a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) szerint - írja a 24.hu.

Azonnali segítséget kér a kisnyugdíjasoknak a Magyar Szakszervezeti Szövetség

A nyugdíjkiegészítés azonnali, 4,3 százalékra emelését, de személyenként minimum egyszeri 10 ezer forintos juttatást kér a kormánytól a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután a statisztikai hivatal legfrissebb jelentése is alátámasztotta a szövetség márciusi aggályait: az infláció el fogja érni a 4 százalékot. A kormány nem hagyhatja magukra a legkiszolgáltatottabb embereket - hívták fel a figyelmet az MTI-nek küldött csütörtöki közleményben.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy veszélyes következményei vannak és lesznek a kormány belső fogyasztásra épülő gazdaságpolitikájának és érzéketlenségének, annak, hogy nem számol a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, így a nyugdíjasok nagy részének egyre kritikusabb helyzetével.

A gond szerintük abban rejlik, hogy az átlagosan 1700 forinttal emelkedő átlagnyugdíj novembertől megközelíti a 144 ezer forintot, de ez az összeg a fogyasztási szerkezet járványhelyzetben bekövetkezett átalakulása miatt nem elegendő a nyugdíjasok tisztességes megélhetésére.

Magyarország jobban teljesít: a nyugdíjasok bevételének közel 40 százalékát viszi el a rezsi

A rezsikiadások kortól, iskolai végzettségtől és lakóhelytől függetlenül egyformán érintik a magyar lakosságot - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Az viszont már korántsem mindegy, mekkora jövedelemből kell ezeket finanszírozni.

Fontos azt is kiemelni, hogy az idős emberek jövedelmük nagy részét élelmiszerekre költik, ezért a NYUSZET szerint egy egyszeri 50 ezer forintos azonnali nyugdíjkiegészítés folyósítására lenne szükség, illetve a kiegészítő emelés előrehozása októberre.