Megálmodták, hány százalékos nyugdíjemeléssel számolnak jövőre

Megálmodták, hány százalékos nyugdíjemeléssel számolnak jövőre

A 2023-as büdzsét véleményező Költségvetési Tanács optimista.

2023-ban a költségvetés további 5,2 százalékos nyugdíjemeléssel számol, amely a rendszeres havi ellátáson felül a 13. havi nyugdíjra is érvényes 

– írja a 2023-as büdzsét véleményező Költségvetési Tanács. Ezt az Mfor.hu vette észre, és mivel a nyugdíjak évről évre történő emelkedése inflációkövető, ezért úgy látszik, hogy az idei szinthez képest jóval optimistább mértékű, 5,2 százalékos inflációra számítanak.

Az idei évben júliustól 3,9 százalékos nyugdíj-kiegészítést tervez a kormány, ez azonban nem biztos, hogy kellő védelmet nyújt majd a kisnyugdíjasok elszegényedésével szemben. Mint megírtuk, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa egész évre 10 százalék körüli inflációval, 15 százalékos élelmiszerár-növekedéssel és a legalapvetőbb cikkek 20 százalékos drágulásával számol tavalyhoz képest. Ezért a szervezet úgy látja, a júliusi nyugdíjemelés mértéke nem lesz elegendő, hogy idősek tömegei ne kerüljenek súlyos megélhetési válságba, valamint megfogalmazták javaslataikat.

Nem tartják elegendőnek a 3,9 százalékos nyugdíjemelést a megélhetési válság elkerüléséhez

Az év egészében 10 százalék körüli inflációval, 15 százalékos élelmiszerár-növekedéssel és a legalapvetőbb cikkek 20 százalékos drágulásával számol tavalyhoz képest a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).