A nyugdíjasok többsége idősotthonba költözne

A nyugdíjasok többsége idősotthonba költözne

Kivel és hogyan élnek, hány emberrel tartják a kapcsolatot és mennyire elégedettek a mindennapjaikkal a 60-79 közöttiek? Erről készített nemre, életkorra és régióra is reprezentatív felmérést az Első Életjáradéki Zrt. megbízásából a Reacty Digital.

A Telex által közzétett felmérés azt mutatja, hogy sokan élnek egyedül és érzik magukat magányosnak, hatvan felett főleg az anyagiak miatt aggódnak, az egészségügyi ellátás és társaság miatt akár idősotthonba is költöznének a megkérdezettek. 

Az eredmények:
- tízből három válaszadó (28 százalék) él egyedül,
- minden harmadik (34 százalék) válaszadót érzi néha magát magányosnak,
- tízből hét válaszadó (69 százalék) akkor érezné magát jobban, ha tudná, hogy az anyagi biztonsága garantált,
- minden ötödik (20 százalék) válaszadót megnyugtatna, ha szükség esetén elérhető lenne számára a folyamatos egészségügyi felügyelet,
- 14 százalék biztonságérzetét javítaná, ha családtagjaik, barátaik rendszeresen felhívnák, meglátogatnák őket,
- 70 százaléka nyitott arra, hogy bizonyos feltételek megléte esetén beköltözzön egy idősotthonba és igénybe vegye az ott nyújtott szolgáltatásokat.

Megfizethetetlen egy kisnyugdíjasnak az idősotthon

Egy kisnyugdíjas kálváriájáról számolt be Potocskáné Kőrösi Anita a Facebookon megjelent videójában. Csáki Lenke néni és 80 éves férje hiába dolgozott végig egy egész életet, nem tudják megfizetni még a legolcsóbbnak számító idősotthont sem, ahol legalább méltó körülmények között tölthetnék hátralévő életüket.