Magyar Közlöny: 4,5 százalékkal emelik a nyugdíjakat

Magyar Közlöny: 4,5 százalékkal emelik a nyugdíjakat

Novemberben már az emelt összeg érkezik a nyugdíjasokhoz, az emelés az éve elejéig visszamenőleges. A Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet értelmében ha az infláció magasabb annál az értéknél, amely a nyugdíjemelés alapja, akkor az államnak visszamenőlegesen korrigálnia kell az emelést, méghozzá a január-augusztusi inflációs adat figyelembevételével.

A kormány döntött a nyugdíjprémium fizetéséről is. A nyugdíjtörvény szerint ez abban az esetben jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot - ezt az elemzők többsége biztosra veszi erre az évre.

A prémium kiszámításához két számot szoroznak meg egymással, az egyik a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint, a másik a kormány által a növekedéshez mérten megállapított szám, ami a rendelet szerint 0,5.

A nyugdíjguru.hu számításai alapján a kiegészítő novemberi nyugdíjemelés mértéke, azaz 4,5 százalék alacsony, mert így a nyugdíjak értéke 2022-ben összesen a januári 5 százalék, a júliusi 3,9 százalék és a novemberi 4,5 százalék alapján mindössze 13,4 százalékkal nő idén, ami a téli hónapokban akár 20 százalékot meghaladó inflációhoz és a már jelenleg is 30 százalék fölötti élelmiszer-inflációhoz képest megdöbbentően alacsony szám.

Ráadásul semmi sem utal arra, hogy ezt a korrekciót újabb követhetné még az idén, és arra sem utal semmi, miként segítene a kormányzat a legszegényebb 350 ezer nyugdíjason.

A nyugdíjemelés nagyjából 180 milliárd forint plusz jövedelemhez juttathatja az érintett 2,5 millió embert.

A nyugdíjprémiumot is csak 4 százalékos várt GDP növekedéshez igazították, vagyis a korábban akár 5 százalékot meghaladó éves gazdasági növekedéshez fűzött remények szertefoszlottak. A nyugdíjprémium maximális összege így 10 ezer forint lehet (amint ezt már korábban is írtam). A nyugdíjprémium nagyjából 25 milliárd forint plusz jövedelemhez juttathatja az érintett 2,5 millió embert.