A magyarok 71 százaléka szerint valószínűleg összedől majd az állami nyugdíjrendszer

Egyre többen tesznek félre pénzt ínséges időkre, viszont egyre kevesebben nyugdíjas éveikre.

Mindez annak ellenére tapasztalható, hogy a magyarok alig 21 százaléka számít arra, hogy kényelmesen meg tud élni nyugdíjából, 71 százalékuk szerint valószínűleg összedől majd az állami nyugdíjrendszer. 

A legfontosabb megállítapítások a következők:

A lakosság 54 százaléka tesz félre ínséges időkre, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya viszont jelentősen, 10 százalékponttal, 29 százalékra csökkent.

Az átlagos megtakarítási összeg szintén csökken: 2018 második félévében átlagosan 1,2 millió forint megtakarítással rendelkeztek a válaszadók. Megtakarítással rendelkezők között ez a szám 1,8 millió forint.

A válaszadók 67 százaléka úgy véli, legfeljebb három hónapot tudna kihúzni a megtakarításaiból, alig 11% tudna legalább két évig elélni tartalékaiból.

A válaszadók 72 százaléka nem megy táppénzre, hanem megpróbál betegen is dolgozni.

A most 30 éves magyarok átlagosan arra számítanak, hogy 70 évesen tudnak nyugdíjba menni. Átlagosan egyébként 57 évesen már szívesen nyugdíjba vonulnának a válaszadók.

A válaszadók 78 százaléka úgy véli, hogy fontos, hogy félre tudjanak tenni nyugdíjas éveikre. 11 százalékuk úgy véli, hogy egyáltalán nem kap majd nyugdíjat.

A magyarok szerint 102 ezer forint kell a túléléshez átlagosan, kényelmesen 243 ezer forintból lehet majd kijönni.

A válaszadók 57 százaléka arra számít, hogy nyugdíjas korában a jelenlegi lakásában fog élni, 49 százalékuk viszont arra számít, hogy gondot fog okozni a jelenlegi lakásuk fenntartása.