OECD: a legtöbb állás Magyarországon kerülhet veszélybe a mesterséges intelligencia miatt

OECD: a legtöbb állás Magyarországon kerülhet veszélybe a mesterséges intelligencia miatt

Friss jelentés hívja fel a figyelmet az AI térnyerésére, mely hazai munkahelyeket fenyeget leginkább a nem túl távoli jövőben.

A világ 38 fejlett és felzárkózó országából álló OECD-ben átlagosan az állások 27 százalékát fenyegeti közvetlenül a mesterséges intelligencia (AI) – írja a hvg.hu az OECD friss jelentése alapján.

A jelentés szerint mivel az AI könnyen átveheti az ember szerepét, az érintett állások már a közeli jövőben is megszűnhetnek.

AZ OECD-jelentés nyomán kiviláglik, a kelet-európai tagállamokban kerül a legtöbb állás veszélybe, s a dolgozók 60 százaléka tart is ettől a forgatókönyvtől. A körkérdést egyébiránt még azelőtt tették fel, hogy a ChatGPT bekerült volna a köztudatba.

Ráadásul az is kiderült, hogy

Magyarországot fenyegeti a legnagyobb veszély, itt az állások 36,4 százaléka kerülhet veszélybe a mesterséges intelligencia miatt.

Hazánk után a sorban Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Szlovénia és Lettország következik. A jelentés rámutat, ezen országokban különösen fontos, hogy megerősítsék a munkavállalói jogokat.

Az AI a legcsekélyebb mértékben azon OECD-tagállamokat fenyegeti, melyekben a legmagasabb az egy főre jutó GDP. Ide értendő Luxemburg, Nagy-Britannia, Svédország, Norvégia vagy épp az Egyesült Államok.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)