Offshore világ, bonyolult céghálók, bedöntött cégek és luxusautók – erről faggatták Nagy Mártont

Offshore világ, bonyolult céghálók, bedöntött cégek és luxusautók – erről faggatták Nagy Mártont

"Talán érdemes lenne a nemesfémekkel tevékenykedő vállalkozások jogszabályi környezetének felülvizsgálata" – veti fel a jobbikos Balassa Péter, aki számos furcsaságra bukkant.

"Offshore világ, bonyolult céghálók, bedöntött cégek, azonos székhely előtt parkoló, szlovák forgalmi rendszámú luxus Mercedesek…"

– így indítja csütörtöki Facebook-posztját Balassa Péter.

"Talán érdemes lenne a nemesfémekkel tevékenykedő vállalkozások jogszabályi környezetének felülvizsgálata" – veti fel a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője, aki nem is maradt tétlen a problémakörben.

Balassa ugyanis kitér arra is, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek címzett írásbeli kérdést, és ennek szövegét) szintén megosztotta.

Balassa Péter friss írásbeli kérdésében azt kérdezte az Orbán-kormánytól:

Valóban közhiteles-e a nemesfémes vállalkozások "közhiteles" nyilvántartása? Indokoltnak tartja-e, hogy a vonatkozó jogszabályi környezet egyfajta erkölcsi minimumfeltételeket is meghatározzon, de legalább a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény átláthatóságra vonatkozó követelményei érvényesüljenek?

Ebben kifejti, hogy is néz ki egy szövevényes céghálózat, melyben Égner József személye kulcsfontosságú, és ráadásul a hatósági nyilvántartás olyan vállalkozást is aktív gazdálkodóként tüntet fel, amely már több mint két esztendeje felszámolás alatt áll, ilyen a GOLDERADO Kft. Emellett pedig seychelle-szigeteki tulajdonlási szál is felsejlik.

Balassa Péter a fideszes tárcavezetőtől végül azt kérdezte:

Nagy Márton indokoltnak tartja-e

1️⃣ egyrészt a nemesfémekkel kapcsolatos tevékenység megtisztítását, a tevékenykedő vállalkozásokra vonatkozó jogszabályi környezet átfogó felülvizsgálatát, különös tekintetettel arra, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény átláthatóságára vonatkozó rendelkezései ezen a területen is érvényesülni tudjanak?

2️⃣ másrészt annak vizsgálatát, hogy a kérdésben érintett gazdálkodószervezetek folytatnak-e bármilyen olyan gyakorlatot, amely az adóelkerülésre, a költségvetésbe történő befizetési kötelezettség megkerülésére vonatkozik?

(Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az MCC Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján 2023. június 7-én. MTI)