Offshore botrányba bukott bele, most a Világbank vezetőségébe kerül

A korrupt spanyol ipari minisztert annyira kirúgták, hogy a Világbankig repült. 

José Manuel Soria április közepén nyújtotta be lemondását az ipari, energiaügyi és turizmusért felelős miniszteri posztról, miután a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott iratok alapján a sajtó beszámolt arról, hogy

két, külföldi adóparadicsomban bejegyzett offshore cég igazgatója volt.

A volt miniszter lemondott parlamenti mandátumáról, a konzervatív Néppárt kanári-szigeteki elnökségéről, és bejelentette, hogy visszavonul a politikai élettől.

Mariano Rajoy spanyol ügyvezető miniszterelnök hétfőn a kínai Hangcsouban, a G20 csoport kétnapos értekezletén tartott sajtótájékoztatóján olyan magyarázatot adott a döntésről, ami Kovács Zoltán magyar kormányszóvivőnek is csak egy erősebb napon sikerülne.  A kormányfő szerint Soria jelölése

"adminisztratív döntés volt, nem pedig politikai."

"Soria már elhagyta a politikát, nem képviselő, és kinyilvánította, hogy soha nem kíván visszatérni a politikába: ő egy tisztviselő" - mondta az ügyvezető kormányfő, hozzátéve, hogy a volt miniszter egy versenyben nyerte el a jelöltséget.

Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes korábban újságírók előtt elmondta: egy bizottság választotta ki Soriát a jelentkezők közül.

A jelölés nyilvánosságra kerülése nagy vitát kavart a spanyol belpolitika szereplői körében, a legnagyobb parlamenti pártok mind elfogadhatatlannak tartják a volt miniszter jelölését a Világbank Igazgatótanácsába. Ezért bírálták az ügyvezető kormányt, és követelték, hogy Luis de Guindos gazdasági miniszter a parlamentben adjon magyarázatot a döntésre.

A lépés megdöbbentette a Néppárt több vezető politikusát is. Alberto Núnez Feijóo, a galíciai autonóm közösség konzervatív elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nagyon kockázatosnak tartja Soria jelölését, amelyet "nehéz megérteni".

A spanyol kormány döntését még pofátlanabbá teszi, hogy

csupán ügyvezető kabinetről van szó, amelynek választói felhatalmazása már lejárt.

Rajoy csak azért lehet még mindig miniszterelnök, mert a júniusi parlamenti választások óta nem sikerült miniszterelnököt választani. Másodszor péntek este tettek erre sikertelen kísérletet. A törvényi határidő október vége, ha addig nem sikerül megválasztani a kormányfőt, az uralkodónak föl kell oszlatnia a parlamentet, és új választásokat kell kiírni, egy éven belül immár a harmadikat.

José Manuel Soriának azonban emiatt már nem kell aggódnia, hiszen addigra már a Világbank egyik vezetője lesz.