Offshore cégek állnak a Lőrinci Piac működése mögött

Mint Makai Tibor önkormányzati képviselő és Hartaházi Miklós, a 18. kerületi Jobbik elnöke írta, a piac ura az Urban Market Project Kft., amely két offshore cég tulajdonában áll, ügyvezetője pedig Shimon Biton izraeli üzletember. A tulajdonos cégek közül az EUROPIAC REAL ESTATE Ltd. a Seychelle-szigetekre, a Galaton Europe Inc. pedig a Brit Virgin-szigetekre van bejegyezve.

A piac szerződésének vizsgálata során a Jobbik kiderítette, hogy a szerződés hemzseg az önkormányzat, és így a kerület lakosai számára hátrányos rendelkezésektől. Ilyen például annak kizárása, hogy az önkormányzat rendes felmondással megszüntethesse a szerződést, vagy a szerződés azon pontja, amely megtiltja az önkormányzat számára, hogy másik piacot létesítsen.

Szerették volna megtudni, hogy annak idején kik szavazták meg a szerződést, továbbá szerették volna megkapni a szerződés elválaszthatatlan részét képző mellékleteket, azonban ezek tartalmát továbbra sem ismerhették meg.

Ezért közleményükben felszólítják a XVIII. kerületi önkormányzat fideszes vezetését, hogy a kért dokumentumokat mielőbb adják ki,

"ellenkező esetben azt feltételezhetik, hogy annak idején a Fidesz és az MSZP kéz a kézben szavazta meg a kerület izraeli befektetők és offshore cégek általi kiszipolyozását."

A Jobbik előterjesztést nyújtott be a képviselő-testület soron következő ülésére, amivel szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a szerződés jogi és célszerűségi felülvizsgálatát végezze el, valamint e felülvizsgálat eredménye tükrében a szerződések módosítását érje el, annak érdekében, hogy az Önkormányzat számára az aránytalanul hátrányos helyzet megszűnjön.