Olaf Scholz óva intett a látszatbékétől, melyet igazság nélkül csak diktatúrának tart

Olaf Scholz óva intett a látszatbékétől, melyet igazság nélkül csak diktatúrának tart

A német kancellár kijelentette: a szabadság nélküli békét elnyomásnak hívják, és felszólította Putyint, hogy vessen véget a háborúnak.

Kiállt az ukrajnai háború befejezésére irányuló erőfeszítések mellett a német kancellár az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden, de óva intett "az olyan látszatmegoldásoktól, amelyek csak a nevükben viselik a béke szót".

"A szabadság nélküli békét elnyomásnak hívják. A béke igazság nélkül diktatúra. Moszkvának ezt végül meg kell értenie"

- rögzítette Olaf Scholz New Yorkban, és ismét felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, vessen véget a háborúnak.

"Ne felejtsük, hogy a háborúért Oroszország a felelős. És az orosz elnök az, aki bármikor, egyetlen szóval véget vethet neki"

- húzta alá Scholz, hozzátéve: Putyinnak ehhez viszont meg kell értenie, hogy az ENSZ tagállamai komolyan veszik a világszervezet értékeit.

Az MTI által idézett beszédében a kancellár emellett az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) reformját sürgette annak érdekében, hogy az afrikai, ázsiai és latin-amerikai államok nagyobb beleszólást kaphassanak.

Ennek indokaként egyrészt az egyre inkább többpólusúvá váló világrendet említette, amelyet szerinte a BT összetételének is tükröznie kell, másrészt az ukrajnai háborút emelte ki.

"Éppen mert ez a háború elviselhetetlen terheket ró a világra, úgy helyénvaló, hogy a világot bevonjuk a békéért folytatott erőfeszítésekbe"

- szögezte le Scholz, aki mindazonáltal emlékeztetett arra is: nem lehet Kijev akarata ellenére békét teremteni.

Az ukrán vezetés már többször hangoztatta, hogy a béke legfontosabb része az orosz csapatkivonás Ukrajna teljes területéről, beleértve a Krím félszigetet.

Scholz hangsúlyozta azt is, hogy a 21. század többpólusú világrendjében "nincs többé helye a revizionizmusnak és az imperializmusnak".

(Címlapkép: A szemkötést videlő Olaf Scholz német kancellár, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakciójának ülésén a Bundestag üléstermében, Berlinben 2023. szeptember 4-én. MTI)