Olasz dömpingborba fullad bele a magyar borágazat

A nemzetinek mondott kormányzatnak láthatóan nem fontos, hogy a magyar borágazatot fojtogatja az Olaszországból érkező olcsó és silány minőségű bor.

Alföldi szőlőtermelők tüntettek szerdán Budapesten az olasz nagykövetség előtt a Magyarországra áramló olasz borimport ellen.
 
A demonstrációt a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége szervezte annak érdekében, hogy megállítsák az olcsó olasz borok hozatalát. Budavári László a szőlőtermelők képviseletében - mintegy kétszáz alföldi szőlőtermelő előtt - elmondta, hogy 24 eurócentért, mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják. Az a bor, ami Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet, az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi - fejtette ki.
 
tüntetés
  
Ezért szorgalmazta, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke mondjon le, mivel nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek megvédése érdekében. Szerinte olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett.
    
A kormányt pedig arra kérte, hogy a migrációt megállítani tervezett kerítéshez hasonlóan húzzon "falat" a magyar élelmiszerek, köztük a bor védelme érdekében is az ország köré, hogy hamis áruk ne kerülhessenek külföldről a magyar piacra. Ez nemcsak a magyar élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők érdeke, hanem a fogyasztóké is - húzta alá.
 
A szőlőágazatban régóta jelenlévő helyzet legnagyobb kárvallottja az egész magyar szőlészet és borászat. A hetvenes években a termőterület mintegy 270 ezer hektár volt, addig ma már csak mintegy 50 ezer hektárra tehető - mondta Budavári. Az elmúlt évtizedekben termelők ezrei menekültek el az ágazatból, hiszen az ágazat jövedelmezősége hatalmasat csökkent. Nincs az a termelő, aki hosszú évtizedekig ráfizetéssel működtetné a gazdaságát - fejtette ki.
 
jklé
    
A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amit a követségen személyesen a nagykövet vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától. A petíció lényege, hogy az olasz kormány akadályozza meg a borhamisítást az európai normáknak megfelelően.

Karba tett kézzel áll a kormány

Az alapprobléma az, hogy az olasz importbor már évek óta olyan alacsony árakon érkezik be hazánkba, ami bizonyos kategóriákban teljes mértékben kiszoríthatja a magyar bort. A mai tüntetést is ezért hívták össze a szőlészek és borászok, mert elképesztőnek tartják, hogy a magyar kormány évek óta semmit nem tesz e probléma felszámolásáért - mondta érdeklődésünkre a tüntetésen - Suhajda Krisztián és Farkas Gergely országgyűlési képviselő mellett - résztvevő Magyar Zoltán (a Jobbik mindhárom volt, vagy jelenlegi képviselője több alkalommal is felszólalt már a tarthatatlan helyzet kapcsán a Parlamentben).
 
 
A jobbik országgyűlési képviselője is megerősítette: amennyiben valódi bor érkezne Olaszországból hazánkba, akkor 1-2 millió forint veszteség érné az olasz borászokat kamiononként, ami nyilvánvalóan elképzelhetetlen. Ezért feltételezik, hogy hamisítás állhat a háttérben, bizony a magyar hatóságoknak ezt kőkeményen ki kell vizsgálnia, be kell vizsgálni ezeket a borokat, így elejét venni a hasonló akcióknak.
 
A Jobbik évek óta szorgalmazta a vizsgálatot mind az országgyűlésben, mind bizottsági szinten, felhívtuk erre a problémára a figyelmet, ezért most is közvetíteni fogjuk a Mezőgazdasági Bizottság, illetve a minisztérium felé a gazdák üzenetét - mondta a szakpolitikus.
 
Emlékeztetett: a Jobbik már felhívta a figyelmet arra, hogy jó néhány gyanús eset is előkerült a Fidesz háza tájáról ezzel kapcsolatban, ezért nem véletlen, hogy nem történnek meg a megfelelő intézkedések, hiszen a legnagyobb olasz importőr cégeknek kormányközeli kapcsolatai is vannak, így például az Alföldön a kampányfinanszírozás is ezekből a pénzekből történt.
 
klé
Egy beszédes ábra...
 
Suhajda Krisztián, a Jobbik volt országgyűlési képviselője még 2013-ban, a Mezőgazdasági Bizottság meghallgatásán tette fel a kérdést Fazekas Sándor miniszternek: mit óhajtanak tenni a silány minőségű olasz dömpingbor problémájával, hiszen ez az olasz bor ár szabta meg a belföldi felvásárlási árakat. Fazekas válasza akkor az volt, hogy nekik az olasz borral nem kell foglalkozni, az egyébként is jó minőségű - mondta érdeklődésünkre a mezőgazdasági bizottság tagja.
 
sdf
 
Suhajda szerint - aki maga is borász - nem látszik a kormányzati szándék, valószínűsíthető, hogy a legnagyobb magyar borimportőrök a Fidesz mecénásai. 
 
Ezek a gazdák végső elkeseredésükben jöttek fel ide tüntetni, miközben tudjuk, hogy mennyire nehéz megmozdítani a nyári munkák idején őket. A képviselő úgy véli, a mostani megmozdulás az idei szőlőárakra még nem lehet hatással, de talán végre megfelelő nyomás alá lehet venni a magyar kormányt. 
 
A politikus szerint látni kell, hogy az olasz hatóságok végzik a dolgukat, hiszen már a negyedik borászati cégnél folytatnak vizsgálatot, magyarul ott működik az ellenőrzés, ami a magyar hatóságokról, és persze a magyar kormányzatról már nem mondható el. 
 
Nem az olasz, hanem a magyar állam a ludas - mondta.
 
A demonstrációt követően a tüntetők várhatóan kora délután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) épületéhez vonulnak a fővárosban, hogy ott is tiltakozzanak az olcsó olasz importborok behozatala ellen.