Olasz EU-államtitkár: Európa nem tud mindenkit befogadni

Kijelentette, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni. Szerinte az Európába megélhetési szándékkal érkező illegális bevándorlók előtt "be kell zárni a kapukat", a politikai menekülteket viszont be kell fogadni.

Gozi úgy vélte, hogy az európai menedékkérelmet jelenleg szabályozó dublini rendelet elavult, ezért módosítani kell egy új és közös "európai menekültstátus" bevezetésével, amelyet minden tagállamnak automatikusan el kell fogadnia.

"A migrációs vészhelyzet európai probléma, amelyet csakis közös európai politikával lehet megoldani" - hangsúlyozta Sandro Gozi. Hozzátette, hogy a megoldás nem lehet falak emelése. Ehelyett az összes menekültet be kell fogadni, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet "nácijai" elől menekül.

Az olasz államtitkár kijelentette, az Auschwitz utáni Európa azért született, hogy ledöntse a falakat.

"Ha kétségbe vonjuk a schengeni övezet biztosította mozgásszabadságot, kárt teszünk Európában" - fogalmazott.

Álszentnek nevezte, hogy az európaiakat megbotránkoztatja, ha emberek halnak meg egy kamionban, vagy ha a terroristák lefejezik a túszokat, viszont zavarják őket az Iszlám Állam elől menekülők okozta problémák.

Sandro Gozi szerint Európának jelentős számú bevándorlóra van szüksége, ha a következő évtizedekben fenn akarja tartani a jóléti társadalmat. Az olasz kormány államtitkára ugyanakkor megjegyezte, hogy a bevándorlóknak nem csak jogai, kötelességei is vannak: ha le akarnak telepedni Olaszországban, meg kell tanulniuk olaszul, valamint tiszteletben kell tartaniuk a vallásszabadságot és a nemi egyenlőséget.