"Olcsó" orosz gáz: két év alatt 564 milliárd forintnyi kár érhette Magyarországot

"Olcsó" orosz gáz: két év alatt 564 milliárd forintnyi kár érhette Magyarországot

Ilyen az, amikor a tőzsde helyett Putyintól szerezzük be a gázt. Óriásit nyerészkedik az Orbán-kormány az orosz importgáz árán.

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – írta meg a Népszava, amely a KSH által most közzétett tavaly decemberi adatok felhasználásával számolt utána az Orbán-kormány egyik legnagyobb trükkjének.

Mint ismert, az állami MVM 2021. októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést az orosz állami Gazprommal. Az akkori választási kampányidőszakban a fideszes politikusok azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbb szerződést kötöttek. Szijjártó Péter külügyér még azt is mondta, hogy az új magyar-orosz gázmegállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását.

Vlagyimir Putyin 2022. februárjában pedig úgy fogalmazott, hogy az új megállapodás révén Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot - írja a lap.

Később a KSH alapján a Népszava kimutatta,

a Kreml akkor ötödölés helyett az akkori tőzsdei árakat 30 százalékkal még meg is fejelte.

A lap cikke szerint míg 2021-ben még Magyarország nyert 211 milliárdot a két ország szerződésével (ennyi volt a tőzsdei árak és az orosz gázár különbsége), addig

tavaly már 318 milliárdos orosz nyereséget hozott az üzlet.

(Címlapkép: MTI)