Új-Zéland jövő év júliusáig meghosszabbítja az ukrán katonák Egyesült Királyságban történő kiképzését

Új-Zéland jövő év júliusáig meghosszabbítja az ukrán katonák Egyesült Királyságban történő kiképzését

Kijevbe látogatott az új-zélandi védelmi miniszter, aki védelmi kérdésekről egyeztetett ukrán kollégájával - jelentette be vasárnap az új-zélandi kormány az MTI szerint.

Olekszij Reznyikovval tartott egyeztetése után Peeni Henare közleményben arról tájékoztatott, a felek megállapodtak, hogy Új-Zéland 2023 júliusáig meghosszabbítja az ukrán katonák Egyesült Királyságban történő kiképzését támogató programját.

Henare hangsúlyozta, hogy látogatását "üzenetnek szánja", és hozzátette: Wellington Ukrajna iránti elkötelezettsége megingathatatlan.

Új-Zéland a múlt héten jelentette be, hogy további 66 honvédségi alkalmazottat küld az Egyesült Királyságba, hogy segítsenek az ukrán katonák kiképzésében.

A háború kezdete óta Wellington több mint 1200 orosz természetes és jogi személyt helyezett szankciós listára és több mint 60 millió új-zélandi dollár (14,5 milliárd forint) támogatást küldött Ukrajnának.

Henare Lengyelországba is ellátogatott, ahol ottani partnerével, Mariusz Blaszczakkal találkozott, és kifejezte együttérzését a kedden történt kelet-lengyelországi rakétaincidens miatt, amelyben két ember meghalt.