Olvad a jég? Egymilliárd eurónyi, befagyasztott EU-s pénz utalását engedélyezik Magyarországnak

Olvad a jég? Egymilliárd eurónyi, befagyasztott EU-s pénz utalását engedélyezik Magyarországnak

Az uniós források zöme viszont még továbbra is a sorsára vár.

Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét, a változtatásokat a kormány még augusztusban kezdeményezte.

4,6 milliárd euró (kb. 1800 milliárd forint) értékű forrásról van szó, s ennek egy részének kifizetését engedélyezték.

Az MTI azt írja, a teljes terv értéke ezzel jelenleg 10,4 milliárd eurót (mintegy 4060 milliárd forint) tesz ki, ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként, míg 3,9 milliárd euró hitelként szerepel. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez a brüsszeli végrehajtó testület közlése alapján.

A mai döntés értelmében a program fejlesztéseire közel 1 milliárd euró uniós előlegfizetés indulhat meg Magyarország számára, ez pedig jövő év elején érkezhet meg. A 4,6 milliárd eurós fejezet fennmaradó része esetében viszont még szükség lesz az RRF 27 szupermérföldkövének teljesítése (ezek az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatási részt is blokkolják), és a kohéziós források felszabadítása is várat még magára.

A most kiolvadó, egymilliárd eurós előleg két részletben érkezik majd, és kiutalása azt követően indulhat meg, hogy az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a Bizottság javaslatát a Tanácsban. A Portfolio.hu értesülése szerint

az első 10 százalékos részlet jövő februárban, a második pedig 2024 decemberében várható.

A szakportál emlékeztet, a hitelből finanszírozott pillér további 80 százaléknyi részét, valamint a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét azonban csak azt követően kezdi kifizetni az Európai Bizottság, hogy az Orbán-kormány megfelel a 27 féle szupermérföldkő, illetve további 27 normál mérföldkő teljesítésének.

Bár történtek előrelépések, egyelőre még távol van az ország attól, hogy itt megszülessen a feloldásról szóló döntés

- állapítja meg a gazdasági lap.

A fejezet összesen 15 beruházás tervére vonatkozik, az állami önrésszel együtt több mint 2300 milliárd forintot tesz ki a beruházási program. A forrásokat zöldprogramok mellett az orosz fosszilis hordozóktól való energiafüggetlenedést segítő programokra lehet majd lehívni. A kormányzat által ismertetett tervek szerint intézkedéseket tesznek például az energiaközösségek kibővítésére, az energiatárolás elterjedésére és a biogáz, biometán szélesebb körű hasznosítására. A szabályozási eszközök mellett pedig fejlesztési támogatás is élénkítheti a földhő és a hidrogén hazai alkalmazását. A beruházások közül a legnagyobb forrásmennyiség a villamos energia hálózat korszerűsítésére jut.

A 22 milliárd eurónyi, a horizontális feljogosító feltételek miatt felfüggesztett kohéziós források kapcsán Magyarországnak két sarkalatos kérdést kell megválaszolnia a Bizottság felé az igazságszolgáltatás függetlensége kapcsán. Itt közel lehet a megállapodás, ami 13 milliárd eurónyi kohéziós forrást jelenthetne. A befagyasztott, 6,3 milliárd eurónyi kohéziós forrást illetően a kondicionalitási eljárás még folyamatban van az öt feltételt máig nem teljesítő Orbán-kormánnyal szemben.

Navracsics Tibor is megszólalt

A területfejlesztési miniszter csütörtökön Tapolcán azt közölte: megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak, a tárgyalások folytatódnak.

Navracsics Tibor az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: örömmel értesültek arról, hogy a tárgyalások eredményeként az Európai Bizottság végre lehetővé tette, hogy Magyarország hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz, és megkezdődött azok folyósítása.

Természetesen folytatjuk a tárgyalásainkat, hiszen az a cél, hogy a Magyarországot megillető összes uniós forráshoz minél hamarabb hozzájussunk

- ígérte a miniszter.

Emlékezetes, Navracsics Tibor miniszter egy hónapja azon reményének adott hangot, miszerint november végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal annak érdekében, Magyarország ténylegesen hozzáférjen az uniós forrásokhoz, és ne csupán az előlegekhez. Ezt megelőzően Navracsics optimistán arról is beszélt, szerinte "minden ki van tárgyalva" az EU-s támogatásokról és hitelről, így év végéig mindenképpen meglesz a megállapodás.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2023. július 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)