Olyan kevés a rendőr, hogy néha biztonsági őröket, polgárőröket, halőröket küldenek járőrözni

Olyan kevés a rendőr, hogy néha biztonsági őröket, polgárőröket, halőröket küldenek járőrözni

Kevesen jelentkeznek rendőrnek, sokan otthagyják a képzést, és az aktív állományból is sokakat elszívnak a jobban fizető állások. Az ORFK szerint így is ellátható a szolgálat, de a rendőrök mást mondanak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint a rendőrállomány 92 százalékos telítettségű, azaz a létszámadatok alapján körülbelül 4500 rendőr hiányzik – számolt be az rtl.hu. A hivatalos tájékoztatás azt állítja, hogy a jelenlegi állománnyal is biztosítani tudják a folyamatos szolgálatellátást, de egy a neve elhallgatását kérő rendőr szerint az állományhiány komoly, gyakorlati gondokat okoz:

Szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni. Általában egy rendőr és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára. Ő lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr is.

Hozzátette: ezzel már a segítségre szoruló állampolgárok is gyakran szembesülnek, mivel egyre hosszabb ideig tart, mire kiérnek egy helyszínre, az alacsony létszámmal ugyanis nehezen bírják ellátni a feladatokat.

A rendőrhiányt az okozza, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a képzésekre, és közülük is sokan feladják vagy alkalmatlanok.

A tiszthelyettesek utánpótlásával foglalkozó kétéves technikumi iskolákba idén 470-en jelentkeztek, 2022-ben még 486-an, 2021-ben 592-en, 2014-ben pedig 3060-an. A kilenc évvel ezelőtti adathoz képest az idei 85 százalékos visszaesést mutat.

A jelentkezők jó részéből ráadásul nem lesz rendőr: 2022-ben például a 486 jelentkezőből csak 288-an végezték el az iskolát.

A 10 hónapos, gyorstalpaló járőrképzésen még nagyobb a lemorzsolódás. Itt is csökken a felvételizők száma, a nagy részük pedig idő előtt kibukik a képzésről. Ezt jól mutatják az előző évek adatai is:

• 2021: 1282 jelentkező, 388 végzett járőr

• 2022: 1036 jelentkező, 444 végzett járőr

Ideális esetben éves szinten nagyjából 1200-1300 új rendőrt kellene állományba állítani ahhoz, hogy pótolni tudják a nyugdíjba vonulókat, és a rossz fizetések, illetve munkakörülmények miatt távozókat.

"Éves szinten egyébként valóban 800-900 diák kerül ki a középfokú iskolákból, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végző tisztjelöltek tiszti kinevezésével, a más rendvédelmi szervektől történő áthelyezéssel és a visszavételekkel együtt összességében 1000-1100 új rendőrt állítunk szolgálatba" – mondta el Czene Csaba rendőrezredes, az ORFK humánügyekért felelős vezetője az rtl.hu-nak.

Czene szerint a jelentkezők számát az is visszaszoríthatta, hogy az elmúlt években más szektorokban is jelentősen nőtt a munkaerőhiány, a többi ágazatnak pedig rendkívül erős az elszívó hatása. Ez különösen a munkaerőpiaci szempontból az álláskeresőknek kedvező fővárosi régióban okoz gondot, így itt az állomány feltöltöttsége nem éri el a 92 százalékot sem.

Hiába kaptunk tavaly béremelést, ezt már el is vitte az infláció

– ezt már egy vidéki kapitányságon szolgáló rendőr mondta az rtl.hu-nak. Hangsúlyozta: az állomány üdvözölte a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénzt, valamint a tavalyi fizetésemelést is, azonban előtte annyira alacsonyak voltak a fizetések, hogy a pluszjuttatások hatása már alig érzékelhető.

Ezt a véleményt osztja Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke is, aki szerint a fizetések a tavaly elkezdett béremelési program ellenére sem nyújtanak biztos megélhetést, így sok rendőr csak másodállással tudja biztosítani a megélhetését. Az ORFK szerint a béremelés is eredményes volt, ugyanis javítja a rendőrség állománymegtartó képességét.

Az ORFK szerint a határvadászok jó megoldást jelentenek a rendőrhiányra, de a számok mást mutatnak.

Eredetileg 4000 határvadász toborzása volt a cél, azonban májusig mindössze 1433-an álltak állományba. A mindössze 160 órás, azaz nagyjából négy hetes képzésre jelentkező 3281 ember közül mindössze 1230-an végeztek.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök átveszi az eskü dokumentumát, mellette Koltay András rektor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete végzett hallgatóinak tiszti eskütételén a budai Várban, a Kapisztrán téren 2021. július 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd)