Iránymutatásra várnak a kórházak, még nem hívták be segíteni a kiképzett önkénteseket

Iránymutatásra várnak a kórházak, még nem hívták be segíteni a kiképzett önkénteseket

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete pár héttel ezelőtt önkénteseket kezdett toborozni, hogy egy alapszintű kiképzés után a segítők tehermentesíthessék a Covid-ellátásban dolgozókat.

A 24.hu-nak Szijjártó László, a megyei szervezet elnöke azt mondta, először 10, majd 19 fő vett részt a néhány órás képzésen, de az ország számos pontján lettek volna érdeklődők.

Már az is segítséget jelentene a kórházakban, ha az önkéntes szemmel tartaná az oxigént kapó koronavírusosakat, nem csúszott-e félre a maszkjuk. Egy szakképzett ápolónak ezer dolga van, nem tudja mindig észrevenni, ha az egyik betegnél nem passzol pontosan a maszk, márpedig, ha csak 1–2 óra múlva veszi ezt észre, és ez a második vagy harmadik alkalommal fordul elő (ez pedig nem fikció ekkora hajtásban), akkor lehet, hogy már menthetetlen lesz a beteg

– magyarázta Szijjártó László, mekkora szükség lenne a Covid-osztályokon önkéntesekre.

De az oltópontokon is jól jönne a plusz erő, aki akár csak tájékoztatja az embereket, figyelmezteti őket, ha túl közel mennek egymáshoz, vagy nem viselnek maszkot. A háziorvosoknál is elkélne a segítség, annyi az adminisztratív teendőjük – mondta.

A lap szerint bár a kórházak nem zárkóztak el a segítségtől, de még nem merték őket fogadni, inkább központi iránymutatásra várnak, ami nem érkezett meg.