Tarlós István: Igazi értéke a közvetlen főpolgármester-választásnak van

Az Orbán-kormány átszabhatja az önkormányzati rendszert.

A választók egy markáns része úgy adott felhatalmazást Orbán Viktornak az ország vezetésére, hogy a Fidesz nem tisztelte meg az embereket azzal, hogy választási programban ismertesse a jövőre vonatkozó elképzeléseit. Emiatt rengeteg találgatás jelent meg arról, hogy Orbánék jelentősen korlátoznák az önkormányzatiságot. Az országgyűlési választások után az újabb parlamenti kétharmad birtokában, lehetőségük is lesz átvinni az akaratukat a törvényhozáson. 

A korábban kiszivárgott hírek szerint a Fidesz jelentősen átalakítaná az önkormányzati rendszert. Felszámolná a kistelepüléseken a helyhatóságokat és a helyi közösségek képviseletére csak a járási fórumokon lenne lehetőség. Az országgyűlési választásokon az Orbán-kormány politikáját leginkább elutasító Budapesten a kiszivárgott elképzelések szerint nem lenne közvetlen főpolgármester-választás. 

A Hír TV a budapesti Városligetben tartott 8. országos rendőr- és tűzoltónapon kérdezte meg Tarlós Istvánt az önkormányzati rendszer lehetséges átalakításáról. A főpolgármester elmondta, a közvetlen választásnak van igazi értéke. Hozzátette azt is, hogy tudomása szerint lesz majd a témában egyeztetése a törvényhozókkal.