György István megköszönte, hogy a magyarok a kormányra hallgattak, nem a "baloldal oltásellenességére"

György István megköszönte, hogy a magyarok a kormányra hallgattak, nem a "baloldal oltásellenességére"

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője kezdte azzal, hogy a hazai átoltottságnak köszönhetően biztonságosabb lesz a nyár, mint máshol. A korlátozások jó részének megszűnte miatt szabadabban lehet tervezni a családoknak - fűzte hozzá. Kiemelte, hogy 

a beoltottak aránya nálunk 54%-os, míg más EU-s országokban 40% alatti.

Már az 5 240 000-et közelíti az egy dózist és a 3 800 000-et a két dózist kapottak száma hazánkban. Az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy a 16 év alattiak oltásáról később születik döntés - ismételte meg a miniszterelnök által ma elmondottakat.

Aki nincs beoltva vagy halogatja vagy nem kívánja ezt megtenni, az mihamarabb regisztráljon és oltassa be magát

- kérte György István.

A regisztrációs felület és az időpontfoglaló folyamatosan nyitva áll, ez egyéni döntésen és felelősségen múlik - szögezte le, hozzátéve, az oltás szervezése is ehhez igazodik. Szintén elmondta, hogy tömeges oltásra a jövőben már nem lesz szükség, ezáltal kevesebb oltópont is elegendő lesz.

Ismertette: Sinopharmra és Pfizerre lehet stabilan számítani, ezekből "bőven van". Utóbbi vakcinából stabilan szállítanak.

Korlátozottan van még lehetőség Szputnyikot foglalni, s egyes oltóhelyeken Moderna és Janssen is van.

Arra is kitért, hogy AstraZenecával hajtják végre jelenleg a második vakcinaadagok beadását. Pfizerből még 6,5 millió adagot várunk, de Janssen és Moderna is érkezik.

Az itteni külföldiek és a külhoni magyarok oltására is tudunk koncentrálni 

emelte ki az államtitkár, majd egyben június 4. alkalmából megemlékezett a trianoni békediktátum napjáról, és egyúttal felhívta a figyelmet a határon túli magyarság helyzetére.

Bár elmondása szerint nem kívánt pártpolitizálni, a baloldallal szembehelyezkedő, a kormányzati kommunikációval megegyező álláspontját is megosztotta.

A magyar embereknek megköszönte, hogy a kormányra hallgattak és nem a "baloldal oltásellenes hangjaira".

Szerinte a jól szervezett államigazgatásnak is köszönhető a járvány elleni védekezés sikere.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, Magyarország ideiglenesen ismételten visszaállítja a határőrizetet és a határellenőrzést. A beutazási korlátozások nem vonatkoznak a nemzetközi személy- és teherforgalomban résztvevőkre, természetesen védettség birtokában. Mint arról beszámolt, 213 539 emberrel szemben állt fenn karanténkötelezettség a schengeni határokon, azok lezárása óta.

Fokozatosan és lépcsőzetesen visszatérhetünk a korábban megszokott élethez - mondta, illetve védettségi igazolvány birtokában többek között zenés és táncos rendezvényekre is van már lehetőség.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője tájékoztatott arról, hogy hazánkban

  • 269 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában,
  • 805 571 ember fertőződött meg eddig összesen,
  • 26 ember hunyt el az elmúlt nap során,
  • 29 818 pedig az eddigi áldozatok száma,
  • 64 648 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 
  • 711 105 fő a gyógyultak száma,
  • jelenleg 702-en szorulnak kórházi kezelésre, és
  • 78-an vannak lélegeztetőgépen.
Letörtük a járvány harmadik hullámát, de még éberségre van szükség

- hangsúlyozta az osztályvezető.

Az indiai variáns miatt megbetegedett és kórházba került egyik személy megfertőződésének körülményeit vizsgálják, s az őt ápoló dolgozók közt nem volt olyan, aki pozitív PCR-tesztet produkált volna - közölte Galgóczi. Találtak továbbá egy harmadik indiai mutánsos beteget is itthon.

Megerősítette, július 1-től a nyári táborok megtartása lehetségessé válik, de a higiénés szabályok figyelembe vételével. Elsősorban a szabadtéri programokat javasolják. Az esetleges helyszínen észlelt betegség esetén azonnali elkülönítés szükséges a többi gyerektől - fejtette ki.