Operatív törzs: várhatóan kora este bejelentést tesz Orbán Viktor a további szigorításokról

Operatív törzs: várhatóan kora este bejelentést tesz Orbán Viktor a további szigorításokról

Szokás szerint kedd délelőtt is megtartotta napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Az elmúlt napon ismét új csúcsot döntött a fertőzöttek, illetve a halálos áldozatok száma, ráadásul a kormány további szigorításokat is említett.

A kedd reggeli jelentés szerint 3989 új embernél azonosították a koronavírust, ez új napi rekordot jelent, 84 ember pedig elhunyt az elmúlt 24 órában, ami szintén új csúcs.

Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője a napi adatok ismertetését követően elmondta: a magyar települések 80 százaléka már érintett a fertőzéssel, azaz mindenhol jelen van a vírus.

Az osztályvezető kitért arra is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben 4-10 nappal jelzi előre az esetszám várható emelkedését, így ez egy kis időt ad a felkészülésre. Jelenleg az egész országban végeznek ilyen vizsgálatokat. A 44. heti adatok alapján pedig több vidéki nagyvárosban és Budapesten is emelkedést mutat a koncentráció, tehát az esetszámok további emelkedése várható.

Galgóczi elmondta azt is, az operatív törzs folyamatosan javaslatokat ad, a mai kormányülés után pedig

várhatóan kora este bejelentést tesz majd Orbán Viktor miniszterelnök a további szigorításokról.

A rendőrök 83 esetben intézkedtek hétfőn a védelmi intézkedések szabályainak megszegőivel szemben, 65 esetben pedig már nem érték be figyelmeztetéssel, tájékoztatott Gál Kristóf ORFK-szóvivő. Egy esetet kiemelt, miszerint a herceghalmi vasútállomáson egy férfi ellen kellett intézkedni, aki nem volt hajlandó a vonaton maszkot viselni. Őt végül bilincsben állították elő a rendőrök.

A szóvivő kitért arra is, 30 894 karantén van hatályban, hétfőn pedig csaknem nyolcezret rendeltek el, továbbá 13 409 alkalommal ellenőrizték a rendőrök a karantént.

Újságírói kérdésre, miszerint koronavírusra jellemző tünetek esetén miért nem rendelnek el mindig tesztet, az operatív törzs azt a választ adta: jellemző tünetek esetében mindig felvetik a fertőzés gyanúját. Ha valakinek enyhe tünetei nem szűnnek, vagy épp rosszabbodnak, érdemes újra a házirovoshoz fordulni vagy mentőt hívni.

Szintén újságírói kérdésként hangzott el a tájékoztatón, hogy hány szakembert kellett eddig átvezényelni: a keddi adatok alapján jelenleg 1071 egészségügyi dolgozót.