Operatív törzs: a Magyarországon elérhető vakcinákra vonatkozó dokumentáció nyilvános lesz

Operatív törzs: a Magyarországon elérhető vakcinákra vonatkozó dokumentáció nyilvános lesz

Az operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette, az elmúlt 24 órában:

  • a maszkviselési szabályok megszegése miatt 298 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 243 esetben léptek fel. Üzletekben 40 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 15 emberrel szemben kellett intézkedni;
  • a nyitvatartási szabályok megszegése végett eddig 606 intézkedésre volt szükség, s 162 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét;
  • a hétvégén 333 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt, eddig összesen 13 125 esetben eddig;
  • a tranzitszabályok megszegése miatt 73 rendőri intézkedés történt;
  • 16 114 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 5808 újat rendeltek el kedden, és összesen 42 752 zárlat van hatályban.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az elmúlt 24 óra adatait közölte, majd kitért rá, a koronavírus örökítőanyagának jelenléte a szennyvízben azt mutatja, egyedül Szolnokon emelkedik még a koncentráció, azonban Eger és Szombathely is növekvő adatokat mutat. Máshol stagnál vagy csökken szintje. Hozzátette, továbbra is várják a 16 és 60 év közötti gyógyultakat vérplazma-donációra.

Az osztályvezető közölte továbbá, az influenzaszerű megbetegedésekkel csaknem nyolcezren fordultak orvoshoz a 49. héten, azonban sehol sem jelentettek még halmozódást. Eddig az oltások 83 százalékát használták fel, a három év alattiaknak adható vakcinából pedig csak 36 százalék fogyott.

Újságírói kérdésre, miszerint ki nem kaphat a koronavírus elleni vakcinából Galgóczi elmondta, minden egyes oltásnál meg fogják határozni, hogy ki kaphatja meg. A Magyarországon elérhető vakcinákra vonatkozó dokumentáció nyilvános lesz, az ellenjavallatokkal egyetemben, s azt is közlik majd, milyen életkorban lehet beadatni az oltásokat.