Operatív törzs: vádemelési javaslat egy rémhírterjesztővel szemben, regisztrációs lehetőség Szputnyikra

Operatív törzs: vádemelési javaslat egy rémhírterjesztővel szemben, regisztrációs lehetőség Szputnyikra

A rendőrség

vádemelési javaslattal lezárt egy nyomozást egy vírusszkeptikus személlyel szemben,

aki nagy nyilvánosság előtt olyan cikket publikált, amiben a maszkviseléssel, illetve a járvány veszélyességével szemben fogalmazott meg állításokat. A rendőrség álláspontja szerint ezek alkalmasak voltak arra, hogy a járvány elleni védekezést akadályozzák, meghiúsítsák – közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Gál Kristóf szóvivő. Hozzátette, a többi rémhírterjesztéssel kapcsolatos nyomozás a Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban van.

A rendőrségi intézkedésekről azt közölte, az elmúlt 24 órában 512 alkalommal a közterületi, 6 alkalommal a tömegközlekedési, 9 esetben pedig az egyéb zárt helyekre előírt maszkviselési szabályok megszegése, továbbá 63 esetben a kijárási tilalom megszegése miatt intézkedtek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról tájékoztatott,

az EESZT rendszerében már a Szputnyik V vakcinájával történő oltásra is lehet időpontot foglalni.

Ismertette, már majdnem 43 százalékos a népesség átoltottsága, de nagyon fontos, hogy a teljes védelem kialakulásához szükséges második oltást is vegyük fel. A szakember közölte:

a védőoltás kiváltja a humorális, azaz ellenanyaggal történő, illetve a sejtes immunválaszt, míg a természetes fertőződés esetén nyálkahártyás immunválasz is képződik a szervezet részéről.

Müller Cecília kiemelte, azt is

nem ellenjavallt a fertőzéstől számított 3 hónapon belül az oltás felvétele,

mert a fertőzés után nem termelődik annyi ellenanyag, mint az oltás következtében. Erről azonban az oltóorvossal érdemes konzultálni.

A kedden érkezett Pfizer szállítmánnyal kapcsolatban közölte, azt egyrészt második körös, másrészt a fiatalok (16-18 évesek) oltására fogják felhasználni. Utóbbi korosztállyal kapcsolatban kérte,

a védettségük és szabadságuk érdekében

regisztráljanak az oltásra péntekig. Az ő esetükben időpontfoglalásra később, a terek szerint a jövő hét második felében lesz lehetőség, egyúttal felhívta a figyelmet,

a fiatalkorúak esetében szülői hozzájárulásra is szükség van!

Kérte, hogy azok a fiatalok is jelentkezzenek oltásra, akik nemrég estek át a koronavírus-fertőzésen.

A tiszti főorvos azt is ismertette, megkezdték a márciusi hétvégi és ünnepnapi javadalmazás kifizetését. Mint mondta, 1305 praxisnak összesen mintegy 95 millió forintot fizetnek ki ezért a plusz munkáért, ami oltóorvosonként átlagosan nagyjából 70 ezer forintot jelent. Egyúttal meg is köszönte nekik a kitartó munkát.