Operatív törzs: az oltásra várók mégis választhatnak a vakcinák között

Operatív törzs: az oltásra várók mégis választhatnak a vakcinák között

Kedden 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik Magyarországra, ez a mennyiség 275 ezer ember beoltására elegendő - ismertette az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília elmondta, ezen a héten további 50 ezer ember oltására alkalmas orosz fejlesztésű Szputnyik V, valamint 102 960 adag Pfizer-oltóanyagot várnak, utóbbit 51 480 ember kaphatja majd meg.

Menczer: kedden érkezik az első adag kínai vakcina

Az éjjel elindult a magyar szállítógép Pekingbe, hogy 550 ezer Sinofarm vakcinát hozzon - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azon a Facebook-videón, melyet főnöke, Szijjártó Péter miniszter oldalán tett közzé. A várhatóan kedden visszatérő szállítógép 275 ezer ember beoltására elegendő oltószert fog szállítani.

"Nagyon fontos mindannyiunk számára a hatásosság és a biztonságosság, ezt a két fő szempontot követjük minden újabb vakcina bevezetésekor" - hangsúlyozta.

A kínai vakcináról szólva a tisztifőorvos közölte: ez a védőoltás egy régi, bevált és ismert technológia, tartalmazza a teljes vírust elölt, inaktivált formában, így betegséget nem tud okozni, ugyanakkor kiváltja a teljes immunreakciót.

Az oltási munkacsoport vezetője, György István tájékoztatott, hogy a lakosság 4,7 százaléka kapott eddig legalább egy oltást. Bár hivatalosan az oltásra regisztráltak nem választhatnak a vakcinák között, a választás mégis lehetséges, ugyanis a személy eldöntheti az időpontegyeztetéskor rendelkezésre álló vakcinát kéri-e, vagyis

az időpontegyeztetéskor az orvos jelezni tudja, hogy milyen oltóanyag áll rendelkezésre. Aki ezt visszautasítja, addig a regisztrációs listán marad, amíg a preferált vakcinával be nem tudják oltani.