Egymillió adag favipiravir érkezett, és még egy ekkora fog szombaton, ami a betegség kezdeti szakaszában jelent segítséget

Egymillió adag favipiravir érkezett, és még egy ekkora fog szombaton, ami a betegség kezdeti szakaszában jelent segítséget

Az operatív törzs kedd délelőtt is kamerák elé állt, Kiss Róbert rendőralezredes pedig elsőként a tegnap bejelentett szigorításokat ismertette, majd elmondta:

  • a maszkviselés elmulasztása miatt 144 alkalommal intézkedtek az elmúlt 24 órában,
  • ebből a tömegközlekedési eszközökön 24 rendőri intézkedés történt, 10 esetben feljelentést kellett tenni.
  • a kereskedelmi üzletekben ezúttal 113 esetben kellett intézkedni, 27 személlyel szemben tettek feljelentést.
  • a tranzitszabályok megszegése miatt 38 esetben intézkedtek, 37 esetben bírságot szabtak ki.

Két üzletben tapasztalták a rendőrök, hogy nem tartották be a maszkviselési szabályokat. Az egyik egy edelényi pékség volt, ahol sem az egyik alkalmazott, sem a kereskedelmi üzlet üzemeltető, sem az egyik vásárló nem viselte szabályosan a maszkot, ezért a rendőrök két napra bezárták a boltot. Kazincbarcikán pedig egy sörözőben rendeltek el szintén kétnapos bezárást.

Kedd éjféltől kijárási tilalom lesz, bezárnak az éttermek és jön az online oktatás

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videóban jelentette be, hogyha az országgyűlés megszavazza a vészhelyzet bevezetését 90 napra, akkor ausztriai mintára a következő korlátozások fognak életbe lépni kedd éjféltől 30 napra: Este 8 óra és hajnali 5 között kijárási tilalom lép életbe, ami alól csak a munkába járók képeznek kivételt, valamint rendkívüli esetekben lehetséges.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az új megbetegedésekről és elhunytakról beszélt, majd elmondta, egész Európában nő a fertőzöttek száma, s ez Magyarországon sincs másképp.

Közölte, egymillió adag favipiravir érkezett Kínából, és még egy ekkora adag érkezik szombaton Japánból, ami a betegség kezdeti szakaszában jelent segítséget. Szót ejtett továbbá az új eljárásrendről is.

A háziorvosoktól azt kérik – mondta Müller Cecília –, hogy a kockázati csoportokat vegyék előre az influenzaoltásnál, ezen a héten pedig újabb szállítmányt osztanak ki, amiért türelmet kért a tisztifőorvos.