Müller Cecília: Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk

Müller Cecília: Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk

Az operatív törzs tájékoztatóján a tisztifőorvos közölte, hogy az elmúlt napon 3093 új fertőzöttet regisztráltak, illetve meghalt 110 beteg. 

Továbbra is jellemzően a krónikus megbetegedésekkel küzdőket győzi le a vírus - monda Müller Cecília hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék a halálos áldozatok számát, ám ez nagyon nehéz feladat, hiszen világszerte zajlik a harmadik hullám. A mutáns vírusokkal együtt ismételten elindult felfelé a napi fertőzöttek száma, és sajnos az aktív fertőzöttek száma is növekszik.

Ismételten 80 ezer fölé emelkedett mára

- mondta el a tisztifőorvos. Emiatt fontos, hogy a magas kockázatú csoportba tartozók védelme most a legfontosabb, az oltás a legjobb fegyver erre.

Müller Cecília bejelentette, az NNK megvizsgálta a Sinopharm vakcináját, és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeinek való megfelelése.

Arra készülünk, hogy ha a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja, elkezdődhet az alkalmazása. A vakcina egy elölt teljes vírust tartalmazó vakcina, amely immunreakciót vált ki, ez a válasz erősebb lehet más oltásokéinál, de ezek a beadott vírusok betegséget okozni már nem képesek

- közölte a tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint növekszik az oltakozás népszerűsége, ezért is lehetséges, hogy már csaknem 400 ezren megkapták legalább az egyik adagot. Felhívta a figyelmet, az oltás után fellépő tünetek jó részét egyáltalán nem kell kezelni, de a biztonság kedvéért hagytak az oltás után 30 perc várakozási időt, hogy ha valaki rosszul nagyon lesz, az gyorsan ellátást kaphasson.

A tisztifőorvos megerősítette, hogy a várandós nők beoltásához továbbra sincs elég adat, így esetükben a semelyik vakcina alkalmazását nem javasolják.

Az ápolók világnapján a tisztifőorvos megköszönte az ápolók, az egészségügyi személyzet áldozatos munkáját.

Arra a kérdésre, hogy függ-e az egyes háziorvosi praxisok összetételétől, hogy egy páciens mikor kerül sorra, Müller Cecília azt mondta, igen, értelemszerűen függ.

A magas kockázatúak listájának összeállítása folyik. Egy olyan praxisban, ahol jellemzően idősödők, betegek laknak, ott nagyobb számban kerülnek ők leválogatásra

- tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva elhangzott, a pénteki napig 1 474 715 adag vakcina érkezett hazánkba. Ez tartalmazza a nyugati és a keleti vakcinákat is. 60 százalékban nyugati a vakcina.

Kiss Róbert a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabályszegések számát ismertette. A maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 143 személy ellen intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában

1110 személy ellen intézkedtek, mert a 10 ezer főnél nagyobb települések önkormányzati rendeletekben meghatározott maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget: 15 személyt figyelmeztettek, 26 személynek helyszíni bírságot szabtak ki, 69 személy ellen szabálysértési feljelentést tettek

A tömegközlekedési eszközökön és váróhelyein 7 személy ellen intézkedtek, a bevásárlóközpontok területén 26 személy ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megsértése miatt egy tiborszállási vendéglátóhelyet bezárattak, mert a tulajdonoson kívül egy vendég tartózkodott ott és szeszes italt fogyasztott az elmúlt 24 órában 367 alkalommal intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.