Operatív törzs: semmilyen alapja nincs a külföldi diákokat okolni a vírus elterjedése miatt

Operatív törzs: semmilyen alapja nincs a külföldi diákokat okolni a vírus elterjedése miatt

Minden megyében megjelent a koronavírus.

Az operatív törzs a hagyományoktól eltérően már délelőtt megtartotta online sajtótájékoztatóját, nemsokkal Orbán Viktor bejelentését követően.

Müller Cecília közölte, már exponenciális növekedés tapasztalható a laboratóriumban beazonosított eseteknél. Sőt, a 36 új fertőzött azt mutatja, hogy a napokban, az elkövetkező héten nagy valószínűséggel áttérünk a tömeges megbetegedések szakaszába. Nincsen olyan megye, ahol ne találtunk volna laboratóriumban beazonosított esetet – tett hozzá.

Az országos tisztifőorvos ugyanakkor jelezte, önmagában a fertőzés ténye nem ad okot arra, hogy kétségbeessünk, hiszen a fertőzöttek 80 százaléka átesik különösebb gond nélkül a betegségen, ugyanakkor vannak különösen kockázatos csoportok, például a krónikus betegségben szenvedők.

Ezzel a kapcsolatban megjegyezte, sokkal kevesebb idős embert lát az utcán, és kevesebb a csoportosulás is.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy továbbra is él a mintavételi lehetőség az OMSZ-szel, de csak azok esetében, akik gyanúsak. Ezt úgy állapítják meg, hogy a háziorvos konzultál egy szakorvossal és a mentőkkel, és így születik meg a döntés arról, hogy a beteg lakásán megtörténik-e a mintavétel.

Ugyanakkor számos intézkedés történik naponta, az operatív törzs készül a maximális betegszámra. Minden egészségügyi intézmény folytatja a kapacitása bővítését, illetve a kutatócsoportok is folytatják a tevékenységüket – tette hozzá

Lakatos Tibor ezredes közölte, ma délelőtt különösebb fennakadás nem volt a határokon, a szlovák határnál pedig könnyítést vezettek be, a 30 km-es sávban átutazhatnak azok, akik a határ másik oldalán dolgoznak.

Kiderült,  Európában 188 magyar állampolgár van karanténban, 187 Ausztriában, 1 honfitársunk pedig Németországban. Harminc magyar pedig Európán kívül van karanténban, de azt nem részletezte, hogy ők hol vannak.

Elmondta, több mint 4.000 házi karantént rendeltek el a határnál, amelyet 22.598 alkalommal ellenőriztek, és 100 fővel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni. A házi karantén nem egy önkéntes vállalás – figyelmeztetett.

Üzletek korlátozását is figyelik: 24 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 12-szer bírságoltak.

Tizenegy csalásra derült fény a koronavírus ügyekkel kapcsolatban, illetve 14-szer rémhírterjesztés, 12-szer pedig közveszéllyel való fenyegetés miatt intézkedtek a hatóságok.

A felolvasott kérdésekre érkezett válaszokból továbbá megtudhattuk:

  • a Kínából érkező védőfelszerelések folyamatosak lesznek, és annak mértékében biztosítottak, ahogy azokat be lehet szerezni;
  • továbbra sem lesz kijárási tilalom, bár figyelik a helyzetet (itt megjegyezte Lakatos Tibor, hogy hosszútávú intézkedésekben kell gondolkodni);
  • a rémhírterjesztők nagyon súlyos károkat okoznak;
  • nem lesz boltbezárás sem egyelőre, elegendő az eddigi korlátozás, a lakosság ellátását biztosítani kell;
  • semmilyen alapja nincs a külföldi diákokat okolni a vírus elterjedése miatt (ezt Müller Cecília válaszolta a kormánypárti, gyakran idegenellenes Origo kérdésére);
  • a szakemberek próbálják modellezni, hogy halad a járvány, nem az esetszámok alapján dől el, mikor lép a járvány tömeges szintre;
  • a tömeges megbetegedések időszakában azonban arányos szinten korlátozások várhatóak az állampolgárok mozgásában.