Operatív törzs a nagy napon – azon, amikor a kormány dönt a korlátozások fenntartásával kapcsolatban

Operatív törzs a nagy napon – azon, amikor a kormány dönt a korlátozások fenntartásával kapcsolatban

A kormány szerdán hoz döntést a februárig érvényben lévő járványügyi korlátozások fenntartásával kapcsolatban, az operatív törzs pedig e jeles napon is megtartotta szokásos tájékoztatóját. Szerdán pedig újabb vakcinaszállítmány is érkezett Magyarországra.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára beszámolt az egyetemi hallgatók részvételéről a védekezéssel kapcsolatban, mely szerint:

  • 5200 egyetemista vett részt eddig a szűrési tevékenységben,
  • 1000 fiatal pedig 64 különböző kórházban dolgozott, illetve dolgozik,
  • a mentőszolgálatnál 2000 fiatal vállalt feladatokat az elmúlt hetekben.

Az államtitkár közölte továbbá, a munkáért az egyetemisták számára meghosszabbítják a vizsgaidőszakot két héttel, krediteket és adómentes fizetést is kapnak.

Ezek a fiatalok alig pár héttel az érettségijük után felnőttek, példamutató munkát folytatnak, a továbbiakban is számítunk rájuk

– mondta.

Mint fogalmazott, vannak "egészségügyi Mekk mesterek" is, akik kamuvideókkal, álhírekkel szórják tele a nyilvánosságot, így arra kér mindenkit, tartsa be a rá vonatkozó szabályokat.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, ismét több száz maszktalan emberről tett jelentést, összlétszámuk 26 600 fölött jár. Az elmúlt napon 343-an szegték meg a kijárási korlátozást vagy a gyülekezés tilalmát. A karanténnal kapcsolatban pedig közölte: 8125 ellenőrzés történt egy nap alatt, 17 834 karantén van érvényben, mobilon 1734 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetését követően elmondta, az oltási program intenzíven zajlik, amit csak a vakcinák rendelkezésre állása korlátoz.

Azt kérem az egészségügyi dolgozóktól, hogy igyekezzenek, az ő oltási kampányuk rövidesen lezárul

– figyelmeztetett. Hozzátette, az idősek oltása a héten fel fog pörögni, amennyire ez csak lehetséges. Közölte azt is, lényegesen alacsonyabb a koronavírusban elhunytak számánál azok száma, akik haláláért kizárólag a koronavírus-fertőzés tehető felelőssé.

A korlátozások enyhítése kapcsán úgy nyilatkozott:

Ehhez jelentősebb vakcinamennyiségre van szükség, bízunk abban, hogy a jövőben az uniós forrásokon kívüli vakcinákat is elérjük.

Jó hírként bejelentette: Lilles-ből jelentős mennyiségű, passzín immunizációra alkalmas gyógyszer érkezik Magyarországra, ám ez nem olyan elven küzd a vírus ellen, mint az oltások. A mogyoróra és a tiszafára allergiások figyelmét pedig felhívta, hogy az NNK honlapján tájékozódjanak az őket érintő ismeretekről, hiszen allergiás tüneteik hamarosan jelentkezni fognak.

Újságírói kérdésre, hogy Gyöngyös polgármestere hogyan juthatott korábban vakcinához, elhangzott: a kórházigazgató vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Kérdés volt továbbá, miszerint az a hír járja, többen úgy jutnak oltáshoz, hogy fennmaradó oltásokat beadnak nekik. Müller Cecília elmondta, a vakcina aranyat ér. Az oltópontoknak puffert kell képezniük az oltandók körében, azaz, ha valaki nem jelenik meg az időpontjára, oltását valakinek be kell adni, aki a jogosultak köréből bárki lehet. Fontos továbbá, hogy ha kiolvasztották például a Pfizer vakcináját, az 2-8 fokon 5 napig még felhasználható. Ugyanakkor, ha egy ampullát kinyitottak, amiben 6 fő beoltására alkalmas adag van, azt 6 órán belül kell eloltani.

S mi a helyzet olyankor, ha valaki a második oltását megkapta és védetté válik? Már nem kötelezik házi karanténra akkor sem, ha kontaktszemély? A tisztifőorvos ismertette, mentesíteni kell az ilyen személyt a házi karantén alól, ugyanis nagy valószínűséggel nem eshet áldozatul. Ennek viszont új szabállyal kell érvényt szerezni.

Annak kapcsán, miszerint a TASZ szerint zavaros az idősotthoni kapcsolattartási szabályozás, Müller Cecília elmondta, tekintettel arra, hogy ez rendkívül hosszú időszak, mindenképpen meg kell keresni azt a lehetőséget, hogyan tudják tartani a kapcsolatot a rokonok. Ennek okán született egy ajánlás, ami olyan, mint egy "kotta", egy "étlap", fogalmazott. Pontosan nem megmondható, hogy egy adott intézményben mely változatot tudják megvalósítani, ezért többféle lehetőséget ajánlottak, s azt kérték az intézményvezetőktől, keressék meg a biztonságos találkozás módját.