Operatív törzs: 1094 embert oltottak be eddig

Operatív törzs: 1094 embert oltottak be eddig

A hosszú hétvégét követően először jelentkezett járványügyi információkkal az operatív törzs hétfőn.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, az elmúlt négy napon 834 maszkszabályt be nem tartóval intézkedtek a rendőrök. 1668 olyan ember ellen, akik nem tartották be a kijárási szabályokat, s 6 esetben kutyasétáltatók kapcsán. 

Csaknem 60 ezer karantén ellenőrzést végeztek el, 22 779 ember járványügyi megfigyelése, elkülönítése van hatályban, 3000 alatti számban vállalták a mobilos ellenőrzést.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviseletében elsőként az egészségügyi dolgozókat bíztatta, éljenek az oltás lehetőségével, s közölte, a "várakozó" vakcina jelöltek csak akkor használhatók majd, ha megkapják az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Hozzátette, a magyar kormány továbbra is tárgyal, tájékozódik az orosz és a kínai vonalon is.

Újságírói kérdésre miszerint a lakosság mekkora részét kell beoltani a nyájimmunitáshoz, Galgóczi elmondta, 60 százalék szükséges hozzá, ezt pedig fokozatosan tudják majd elérni. Elmondta továbbá, az is regisztrálhat az oltásra, aki már átesett koronavírus-fertőzésen.

Tájékoztatott, az olthatóságról az oltóorvos dönt, arról is, szabad-e előtte enni, illetve inni.

A mellékhatások tapasztalatai kapcsán Galgóczi közölte, eddig 1094 embert oltottak be, s különösebb oltási reakciókat nem tapasztaltak.