Orbán bejelentette, megkezdték a felkészülést az uniós elnökségre, amit lehet, hogy meg sem kapunk

Orbán bejelentette, megkezdték a felkészülést az uniós elnökségre, amit lehet, hogy meg sem kapunk

Szemmel láthatóan a miniszterelnöknek ilyenkor nincs baja Brüsszellel.

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A miniszterelnök bejelentette: Magyarország megkezdte a felkészülést az európai uniós elnökségre.

A tőle megszokott szerénységgel hangsúlyozta: tapasztalatban, felkészültségben nincs hiány; kormánya második elnökségére készül, ami Európában szinte példa nélküli.

Készen állunk az Európa előtt álló kihívások összehangolt, hatékony kezelésére

- mondta Orbán Viktor (akinek ilyenkor láthatóan nincs baja Brüsszellel - a szerk.)

Megköszönte az Európai Tanács főtitkársági kollégáinak, Didier Seeuws általános és intézményi politikáért felelős főigazgatónak, valamint Agnieszka Bartol kommunikációs főigazgatónak, hogy elfogadták a meghívást, és Budapestre látogattak, hogy a két napos felkészülési értekezleten megosszák tapasztalataikat a magyar miniszterekkel.

Mint megírtuk múlt héten Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy bár az EU-ban látnak némi javulást, a magyar és a lengyel jogállamiság állapota továbbra is aggodalmat kelt. Úgy látja, Magyarországon ugyanis problémákba ütközik többek közt a korrupció elleni küzdelem.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal a katari gazdasági fórumon Dohában 2023. május 23-án. Balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)