Orbán már most a Matolcsyt követő időszakról és új világrendről beszélt

Orbán már most a Matolcsyt követő időszakról és új világrendről beszélt

Korábban pedig a jobbkezének hívta a jegybank elnökét. Az új korszak mellett a Donald Trump vágyott győzelme utáni többpólusú világrendet is elemezte.

Orbán Viktor több témát is érintett Kötcsén tartott beszédében. Az egyik legérdekesebb, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank elnöke között kialakult feszültségről most beszélt talán először nyíltan. A miniszterelnök szerint

Matolcsy György jegybankelnök mandátumának jövő márciusi lejárta után „összehangolt gazdaságirányításra és programra van szükség”.

A kormányfő Facebook-oldalán is kitért kötcsei gondolataira, arról beszélve, hogy megvan a cselekvési terv a gazdaság helyreállítására. Elmondása szerint bemutatva, bejelentve ugyan még nincs, nem vették még politikai munka alá, de szoktak rá úgy utalni, mint a békeköltségvetés, ami már bent van az íróasztal fiókjában.

„Hogyha Matolcsy elnök úr nem kényszerít rá bennünket, akkor idő előtt nem is kell előhúznunk”

– tette hozzá Orbán.

Ennek a békeköltségvetésnek, vagy cselekvési tervnek a középpontjában az áll, hogy a 2025-ös évben feltoljuk a gazdasági növekedést a 3-5 százalékos sávba – ígérte.

„Kell egy Erhard, aki korábban Matolcsy György volt, amíg el nem ment jegybankelnöknek, aki a gazdasági- és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, és ezt a cselekvési programot le tudja vezényelni. Ennek az embernek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén sajnálatos módon bekövetkező jegybankelnöki szék megürülése milyen döntésekre sarkallja a kormányt.

Nyilvánvaló, hogy aki odamegy, az nem lehet ez a csúcsminiszter, hogy egyenesen beszéljek. Az egyik gazdasági csúcsminiszter, a másik pedig jegybankelnök lesz” – olvasható az okfejtés Orbán Viktor közösségi oldalán.

A kormányfő az ATV beszámolója alapján megemlítette a családközpontú gazdaság megalapítását, az IMF elküldését és „az egymillió új munkahely megteremtését” is. Véleménye szerint az eddigi unipolárist egy multipoláris (egy- és többpólusú) világrend váltja majd fel, amint Donald Trump megnyeri a novemberi elnökválasztást, ezáltal megszüntetve „a demokráciaexportot”.

Úgy látja, a Keletnek behozhatatlan előnye van – mind technikai, mind anyagi, mind demográfiai szempontból –, így a jövőben az tud majd érvényesülni és életben maradni, aki kellően tud alkalmazkodni az új világrendhez.

(Címlapkép: Orbán Viktor Kötcsén - Facebook)