Orbán most Tiszaújvárosban tűnt fel, a Hernádi-féle Molt méltatta

Orbán most Tiszaújvárosban tűnt fel, a Hernádi-féle Molt méltatta

Egy új vegyipari gyár átadására kerítettek sort, amit szerinte akár a "műanyaggyártás svájci bicskájának" is lehet nevezni.

A Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalatává vált

- vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök kedden Tiszaújvárosban, a Mol Poliol Komplexum átadóján. Az eseményen Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója is beszédet mondott.

Búcsús hasonlat és a "műanyaggyártás svájci bicskája"

Orbán azt mondta el, hogy szerinte a Mol ugyanazt az utat járja be, mint magyar gazdaság, hiszen 20 évvel ezelőtt a cég tevékenységi köre "egyfelfüggesztésű" volt, csak kőolaj-kereskedelemmel foglalkozott, majd a cég régiós terjeszkedésbe kezdett, a hagyományos mellett biogáz- és biodízelüzemet hozott létre, belépett a szállítmányozási piacra és legújabban a hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlenné vált.

"Olyan ez, mint a céllövöldében, azt a célpontot a legnehezebb kilőni, amelyet a legtöbb hurkapálca tart" - fogalmazott szellemeskedve a kormányfő, aki szerint így nem csoda, hogy a Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalatává vált.

A Fidesz elnöke hozzátette: a Mol a Poliol Komplexum megvalósításával pedig nemcsak feljebb lépett a termelési láncban, hanem ő maga vált teljes termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban egy olyan vegyipari komplexumot hozott létre, amelyben a megtermelt és feldolgozott nyersanyagot késztermékké alakítja úgy, hogy közben még a szállítmányozásban is érdekelt.

Orbán Viktor azt ecsetelte, a poliolt a laikusok hívhatják a "műanyaggyártás svájci bicskájának" is, hiszen mindenre jó, az autóipartól a bútorgyártáson át az építő- és textiliparig mindenhol szükség van rá.

300-an dolgoznak majd a gyárban

Orbán arról is szólt, hogy becslése szerint

Magyarország villamosenergia-igénye ötven százalékkal fog nőni 2030-ig, mert a legfejlettebb iparágakat honosítják meg az országban.

Kifejtette, "lesznek nyugati és keleti autógyáraink, a zöldenergia tárolásához szükséges technológiánk és gyártókapacitásunk, részt veszünk az űrkutatásban, bekapcsoljuk Magyarországot a legkorszerűbb információs technológiai vérkeringésbe, felépítjük a legmodernebb európai hadiipart, feljebb lépünk az élelmiszeriparban, a gyógyszer- és a vegyiparban is".

A magyar iparpolitika képes lesz elegendő energiát és jól képzett munkaerőt is az ipar rendelkezésére bocsátani - jelentette ki a kormányfő.

Közölte, a Mol tiszaújvárosi gyárában háromszáz szakképzett ember dolgozik majd. Háromszáz új, hosszú távon is versenyképes, magas hozzáadott értékű munkahely, ez háromszáz embernek biztos, kiszámítható jövőt jelent - vélte a kampányoló Orbán Viktor.

(Címlapkép: Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára és Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja a Mol Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd)