Orbán sarokba szorult, már támogatja Svédország NATO-tagságát

Orbán sarokba szorult, már támogatja Svédország NATO-tagságát

Hiába ígérte az utcai harcos, mégis Magyarország maradt az utolsó csatlós a svéd NATO-tagság gátolásával.

Most fejeztem be egy telefonhívást a NATO főtitkárával. Megerősítettem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát

– írta az X-en (a Twitter új neve) Orbán Viktor, miután az egész magyar sajtó attól zengett, hogy a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökország végre ratifikálja a svédek csatlakozását a NATO-hoz.

A magyar kormányfő angol nyelvű X-posztjában Jens Stoltenbergnek azt ecsetelte:

„továbbra is sürgetni fogjuk a magyar parlamentet, hogy szavazzon Svédország csatlakozása mellett, és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt”.

Ez az agyafúrt miniszterelnöki megfogalmazás

arra utal, mintha neki de facto, ténylegesen nem egy személyben lenne döntő szava a kérdésben, mégis a hazai törvényhozásra tolja át a felelősséget.

Igaz, a hivatalos aktus valóban a kormánypártok kétharmados többségével bíró Országgyűlésen múlik.

A helyzet tehát jelenleg úgy áll, hogy hivatalosan Magyarország az utolsó tagállam, amelyik még nem járult hozzá a svédek NATO-csatlakozásához. Méghozzá annak ellenére, hogy

az utcai harcos vezette Fidesz-kormány rendre azt hangoztatta, hogy nem hazánk lesz a legutolsó támogató állam. Nos, mégis így lett.

Emlékezetes, Svédország mellett Finnország kérte csatlakozását a NATO-hoz még 2022-ben, a Oroszország ukrajnai inváziójának hajnalán. A finnek zöld utat kaptak, a svédek viszont a mai napig nem válhattak az észak-atlanti szövetség tagjaivá, elsősorban Orbán Viktor és török kollégája külpolitikai érdekei miatt.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO állam- és kormányfői kétnapos madridi csúcstalálkozójának első napján, 2022. június 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)