Orbán szerint Afrikából csak a bajok fognak jönni, ha nem lépünk sürgősen

Orbán szerint Afrikából csak a bajok fognak jönni, ha nem lépünk sürgősen

A luxemburgi kollégájával találkozó kormányfő azt vizionálja, az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik, miközben padlón hazánk gazdasága.

Az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül; ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az EU versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik - festette fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, miután Luc Frieden luxemburgi kormányfővel tárgyalt.

Orbán elmondta, a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének százéves évfordulója alkalmából Budapestre érkezett Luc Friedennel áttekintették az EU helyzetét, egyetértve a Draghi-jelentés diagnózisával, amely szerint az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik.

A helyzet sürgető - hangsúlyozta, kiemelve, hogy Magyarország és Luxemburg egyaránt a versenyképesség erősítésében érdekelt.

A magyar gazdaság Holdról is látható alulteljesítésével és a várható megszorításokkal viszont már nem büszkélkedett el.

Orbán Viktor bemutatta a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét, amelyet novemberben az összes uniós országgal szeretne megvitatni és elfogadtatni.

Közlése szerint a két kormányfő között egyetértés mutatkozott az EU nyugat-balkáni bővítésének szükségessége kapcsán is.

Orbán elmondása szerint Afrika a migráció és a versenyképesség kapcsán is szóba került a megbeszélésen, és luxemburgi kollégája osztotta véleményét egy közös uniós Afrika-terv kidolgozásának szükségességében is.

A magyar elnökség terve, hogy Európa sürgősen készítsen egy nagy Afrika-tervet, ellenkező esetben Afrikából csak a bajok fognak jönni, pedig jöhetne onnan gazdasági előny is

- jegyezte meg Orbán, aki nem említette a kétezer embercsempész szabadon engedését, de a harmadik országbeli vendégmunkások felfokozott beeresztését sem. Azt sem hozta szóba, hogy letelepedési kötvények ezreit bocsátotta ki az állam aranyvízum néven.

Magyarország azt tette, hogy kiválasztotta azt a néhány afrikai országot, amelynek mély együttműködéssel komoly segítséget tud nyújtani, nem az EU-ra várva, hanem bilaterális alapon - emlékeztetett, de fia, Orbán Gáspár csádi ténykedéséről nem szólt.

Orbán Viktor hozzáfűzte,

Luc Frieden is osztja azt a véleményét, miszerint az ilyen egyedi próbálkozások mellett szükség van egy nagy Afrika-tervre.

Luc Frieden elmondta, hogy Magyarország nem csupán hosszú diplomáciai kapcsolatokat ápol a Luxemburgi Nagyhercegséggel, hanem az EU soros elnöke is, de budapesti látogatása mellett szólt az az érv is, hogy folytatódjon a párbeszéd. Megerősítette, hogy egyetért a magyar elnökség álláspontjával: Európa versenyképességét kell előtérbe helyezni.

Mélyíteni kell az egységes piacot, magán- és állami forrásokat is fel kell használni az európai gazdaságok digitalizációjára, létre kell hozni az európai védelmi ipart, valamint meg kell védeni a mezőgazdasági termelőket, miközben el kell kerülni a túlszabályozást - ismertette elképzeléseit.

Leszögezte, hogy támogatják a magyar elnökséget a gazdasági kérdésekben.

A migrációról összetett problémaként szólt, amelyre álláspontja szerint nincsenek egyszerű, minden országra érvényes megoldások. Hozzátette, Luxemburg a menekültügyi és migrációs paktum mellett áll, de további lépéseket tart szükségeseknek a harmonikus társadalmi együttélés érdekében.

A luxemburgi kormányfő fontosnak nevezte a magyar régiós tapasztalatokat az Ukrajnában zajló háború kapcsán, az EU bővítésére kitérve pedig hangsúlyozta: európai perspektívát kell biztosítani a Nyugat-Balkánnak, de fontos az érdemalapú megközelítés is.

A schengeni rendszert méltatva kiemelte, hogy meg kell erősíteni a rendőri szervek tagországok közötti együttműködését, a külső határ védelmét pedig úgy kell megszervezni, hogy boldogan lehessen élni az EU-n belül. Ezen konstruktív módon kell dolgozni Európán belül és a világ többi részével együttműködésben, beleértve Afrikát - mondta el Luc Frieden.

(Címlapkép: Orbán Viktor / Facebook)