Orbán új köztársasági elnöke, Sulyok Tamás már 2001-ben is a Fidesz szekértolója volt

Orbán új köztársasági elnöke, Sulyok Tamás már 2001-ben is a Fidesz szekértolója volt

A pedofilbotrány miatt megbuktatott Novák Katalin helyett, kormánypárti kétharmaddal megszavazott köztársasági elnök az egészségügy privatizációjában is szerepet akart vállalni. Az első Orbán-kormány idején, Szeged akkor még fideszes városvezetésével együtt próbálták megszerezni a városi kórház magánkezekbe juttatását.

Sulyok Tamás évtizedek óta következetesen a Fidesz egyik háttérembere – derül ki ebből az ügyből is.

A szegedi egészségügyi rendszer tervezett privatizációjában is fontos szerepet vállalt a megválasztott köztársasági elnök, Sulyok Tamás – számolt be az RTL Híradó. 2001-ben ő vezette ugyanis azt a közalapítványt, amelynek bevonásával a város akkori fideszes polgármestere privatizálni akarta a helyi kórházat és a rendelőintézetet – írták.

„Az egészségügy nem üzlet”

– mondta Orbán Viktor már többször. Úgy látszik, az új köztársasági elnökének, Sulyok Tamásnak mégis az volt...

Sulyok a 2000-es évek elején, még ügyvédként foglalkozott az egészségüggyel, méghozzá üzleti szempontból. Ő vezette ugyanis a Szegedi Egészségügyi Intézményfejlesztő Közalapítvány nevű szervezetet, amely a fideszes önkormányzattól is kapott támogatást.

Sulyok Tamás alapítványa egy magáncéggel közösen privatizálta volna a szegedi egészségügyi ellátórendszert, amire a Szeged fideszes polgármestere, Bartha László is az áldását adta. Még szegedi önkormányzati képviselőként a volt MSZP-s Ujhelyi István is foglalkozott az üggyel.

A Fidesz szegedi polgármestere karöltve Sulyok Tamással az egész szegedi közegészségügyet szerette volna egy alapítványba betolni. Megelőzték korukat, azt is mondhatnám

– idézte fel az RTL-nek Ujhelyi.

Az, hogy Sulyok Tamás már akkor a Fidesz köreiben mozgott, az is bizonyítja, hogy nemcsak az egészségügy magánosítását tervező közalapítvány elnöke volt, de emellett a fideszes vezetésű szegedi önkormányzat ügyvédje volt – emlékeztetett a híradó riportja.

Sulyok Tamás végig, következetesen a Fidesz egyik háttérembere volt.

„Azt pedig, hogy az önkormányzatnak jogi tanácsokat adó ügyvédi iroda vezetője, névadója, közben pedig egy közalapítvány élén próbálja privatizálni a polgármesterrel együtt a szegedi egészségügyet, ez erkölcsileg önmagáért beszél” – fejtette ki Ujhelyi.

A szegedi egészségügyi intézmények magánosítása végül azért hiúsult meg, mert a Magyar Orvosi Kamara és az egészségügyi szakszervezetek, valamint a helyi ellenzék tiltakozásának hatására, Mikola István egészségügyi miniszter (akkor még volt ilyen, még ha rossz is - a szerk.) leállította az kórházprivatizációs kísérletet.

A tervezett szegedi egészségügyi privatizációban betöltött szerepével kapcsolatban az RTL megkereste Sulyok Tamást is, de a helyette válaszoló, alkotmánybírósági sajtóiroda ügyvédi titokra hivatkozva megtagadta a tájékoztatást.

Sulyok Tamást már alkotmánybírónak is a Fidesz-KDNP javasolta, és a fideszes többség választotta az Alkotmánybíróság elnökévé

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Sulyok Tamásnak az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án, miután a „134 bátor ember” megszavazta őt köztársasági elnöknek. MTI/Koszticsák Szilárd)