Orbán Viktor: 4392 ember dolgozik az árvízi védekezésben, de akadnak nehéz helyszínek

Orbán Viktor: 4392 ember dolgozik az árvízi védekezésben, de akadnak nehéz helyszínek

Árvízinfót tartott a miniszterelnök, aki fontos sikernek nevezte a védelmi rendszer 2013 utáni megerősítését. Egyes helyeken szerinte nincs is szükség önkéntesekre vagy homokzsákokra.

A vízügy, a honvédség, a katasztrófavédelem, a rendőrség, és elítélt rabok, összesen 4392 ember vesz részt az árvíz elleni védekezésen; jelenleg Pilismarót, a 11-es főút egyes szakaszai, a Margitsziget és a Batthyány téri 2-es metró a legnehezebb helyszínek - árulta el Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs szerda reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök jelezte: a Duna és a Lajta mosonmagyaróvári szakaszánál 12 kiemelt állami helyszínen folyik védekezés, töltésmagasítás, fóliázás, nyúlgátépítés. Ezen a területen a felhasznált homokzsákok száma 39 335.

Az önkormányzati védvonalakon 31 kiemelt helyszínen zajlik munka,

ott eddig 1 millió 421 500 homokzsákot töltöttek meg, amelyeket nagy részben fel is használtak.

Pilismaróton körülbelül 500 ember dolgozik, 35 ezer homokzsákot kellene beépíteni, a nyúlgát készültsége most hagyja el a 70 százalékot, "tehát ott dolgoznunk kell" ma és holnap - fogalmazott.

A 11-es főút egyes szakaszait nem lehet megvédeni, az operatív törzs ezért úgy döntött, hogy megkerülő utakat nyitnak a lezárt szakaszok helyett.

Orbán Viktor kitért arra: nehéz helyszín a Margitsziget és a Batthyány téri 2-es metró, ahol nem tudják megakadályozni, hogy a víz beszivárogjon, de a vízügyesek vállalták, hogy a víznyelő rácsok felé tudják terelni a beszivárgó vizet, így talán még a metró közlekedését sem kell leállítani.

A kormányfő szerint az a magas vízszint, ami ellen védekezünk, semmilyen új feladatot nem jelent a védelemben részt vevők számára. "Olyan munka, feladat vagy kihívás, amivel egyszer már ne birkóztunk volna meg, nincsen".

Nem váratlan és rendkívüli eseményekre kell felkészülni, hanem ismert és várt eseményekre készülünk

- emelte ki.

Orbán szerint fontos döntés volt a védelmi rendszer megerősítése 2013 után

Komoly, fontos sikernek nevezte Orbán Viktor, hogy 2013 után 435 milliárd forint értékben hajtott végre a kormány árvízvédelmi fejlesztéseket, beruházásokat. Ezek eredményeként most több helyen nincs szükség további védekezésre, mert a megépített védművek jól működnek és megtartják a vizet - számolt be.

A miniszterelnök felidézte: a Duna mentén egy 150 milliárdos fejlesztési programot hajtottak végre, melynek köszönhetően olyan helyeken, ahol "2013-ban igencsak rezgett a léc", mint például Komáromnál, hogy meg tudják-e védeni az adott partszakaszokat, most nincs is szükség önkéntesekre, homokzsákra, nyúlgátépítésre vagy a gátszint emelésére.

Most látszik az is, hogy jó döntés volt a Mosoni-Duna torkolati műtárgynak a megépítése. A létesítmény, amit 2022-ben adtak át, lehetővé teszi, hogy a dunai árvizeket kizárják a Mosoni-Duna-ágból megvédve ezzel Győrt.

Ugyancsak fontos volt a Barát-patak torkolati műtárgyának megépítése - tette hozzá a kormányfő.

A jövőbeni feladatokról szólva Orbán Viktor kiemelte:

a mostani árvíz levonulása után "sietnünk kell" Esztergomban, ahol éppen most "építjük a magasabb gátat", "erősítjük a védműveket".

Emellett egy 40 milliárd forintos program keretében fejlesztik a szigetközi mellékág védekezését.

A következő egy hét lesz a legnehezebb a védekezésben

Megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza, ami a számítások szerint jövő hét csütörtökig tart - közölte a miniszterelnök. Jelezte, kedd éjjel, szerda hajnalban belépett Magyarország területére az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje, mostantól a feladat kikísérni az árhullámot a Lajtától, tehát az ország nyugati végpontjától délre, amíg el nem hagyja Szerbia felé Magyarországot.

Ez az időszak a legnehezebb a védekezésben, mától számítva körülbelül egy hétig, nyolc napig tart majd

- becsülte meg, de szerinte jó hír, hogy az "időjósok szerint" nem várható eső a héten.

"Ott vagyok mindig, ahol a legnagyobb veszély van az adott pillanatban" - jelezte Orbán Viktor.

Ismertette azt is, hogy kétféle védelmi rendszer van Magyarországon. Vannak olyan szakaszok, amelyekért az állam és vannak olyanok, amelyekért az önkormányzat tartozik felelősséggel. Budapesten várhatóan szombat délután, este tetőzhet a folyó a 2013-as vízállásnál 40-50 centiméterrel alacsonyabban, 846 centiméteren; a budapesti rakpartokat valamikor a jövő hét közepén nyithatják újra.

Elmondta azt is, "az önbizalmunk ne csapjon át túlzott magabiztosságba", nagyképűségbe, mert akkor lankad a figyelem.

Orbán azt is elárulta, általában 12-14 órás, hatnapos munkarendben dolgozik, de árvíz idején hétnapos munkarendben.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az árvíz elleni védekezésről a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd)