Orbán Viktor: "A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást"

Orbán Viktor: "A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást"

A kormányfő az EU bővítésének lehetőségeiről és feltételeiről értekezett a most zajló uniós csúcson Brüsszelben.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben a kétnapos EU-csúcsra érkezve közölte: a magyar álláspont nagyon világos. "Ha bővítésről beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy érdemalapú, szofisztikált, jogi eljárás".

Az MTI tájékoztatása szerint Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszerelnök azt mondta, a bővítésnek vannak feltételei, ezek nem teljesültek. Úgy látja, szerinte az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy döntsön. Szavai szerint erre később kell visszatérni, amikor "a feltételek már teljesültek".

"Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat"

- tette hozzá Orbán Viktor, aki kérdésre válaszolva kifejtette: a bővítés nem elméleti kérdés, a bővítés jogilag meghatározott folyamat, melynek feltételei vannak.

Az EU hét ilyen feltételt kér számon, amelyből Ukrajna ez idáig az Európai Bizottság értékelése szerint négyet teljesített. Mivel a brüsszeli testület álláspontja szerint három feltétel nem teljesült, nincs itt az ideje Ukrajna tagságáról tárgyalni - jelentette ki.

"A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ezért ez bennünket nem befolyásol"

- fogalmazott Orbán, majd hozzáfűzte: a bővítéssel kapcsolatban Magyarországnak nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni.

Az Ukrajnának szánt, négyéves időszakra szóló 50 milliárd eurós tervezett uniós finanszírozásról a miniszerelnök azt mondta, az országnak szánt rövid távú támogatást az EU már elfogadta a költségvetés terhére. Egy nagyobb összegű és hosszabb távú támogatásnak azonban az uniós költségvetésen kívül kell szerepelnie. Ez esetben Magyarország kész lenne azt támogatni - jelezte a kormányfő.

Mivel a rövid távú támogatás már jóvá van hagyva, az EU nincs időszűkében - emelte ki a miniszerelnök, majd azt is leszögezte, hogy Magyarország nem köt össze egyetlen magyar ügyet sem Ukrajnával, vagy más kapcsolatos ügyekkel.

Orbán Viktor meglátása szerint ez a legfontosabb téma az asztalon, és a Facebookon azt írta: "Elkezdődött a brüsszeli csúcs. Nem támogatjuk Ukrajna gyors uniós csatlakozását!"

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az EU tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)