Orbán Viktor egyedüli uniós vezetőként már gratulált is az újrázó Putyinnak

Orbán Viktor egyedüli uniós vezetőként már gratulált is az újrázó Putyinnak

A magyar miniszterelnök sietve gratulált nagy barátjának, majd arról biztosította az orosz elnököt, hogy hazánk készen áll az országaink közötti együttműködés fokozására.

A hivatalos eredmény kihirdetését követően Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak az Oroszországi Föderáció elnökévé történt újraválasztása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A magyar kormányfő az első uniós vezető, aki gratulált az orosz elnök újraválasztásához.

Mint arról beszámoltunk, Putyin a szavazatok több mint 80 százalékával nyerte meg az elnökválasztást az orosz Központ Választási Bizottság (CIK) adatai szerint, így újabb hat évig ő lesz Oroszország államfője.

Az MTI-ben megjelent hír szerint a kormányfő kifejtette:

Örömére szolgál, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés kölcsönös tiszteleten alapul, ami lehetővé teszi fontos kérdések megvitatását a mostani, nagyon nehéz geopolitikai helyzetben is.

Orbán Viktor leszögezte: Magyarország a béke pártján áll; meggyőződésünk, hogy a párbeszéd fenntartása alapvető feltétele a béke mielőbbi megteremtésének - fogalmazott.

A magyar miniszterelnök biztosította az orosz elnököt, hogy hazánk készen áll az országaink közötti együttműködés fokozására a nemzetközi jog által nem korlátozott ágazatokban

- ismertette a gratuláló levél tartalmát Havasi Bertalan.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)