Orbán Viktor: „Elsöprő a háborúpártiak aránya és száma”

Orbán Viktor: „Elsöprő a háborúpártiak aránya és száma”

Ismét csúcsra járatták a propagandát a közrádióban. A miniszterelnök szerint továbbra is mi vagyunk a „béketábor” míg a hanyatló „nyugat” - kiegészülve az ellenzékkel - háborút akar.

Az ukrajnai konfliktus el fog húzódni, mert a „nyugatiak” a háború folytatását akarják

- fogalmazott az ötvenes évek „reakciós-nyugatellenes” stílusában Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

A sopronbánfalvai kihelyezett kormányülés idején készült interjúban a kormányfő ezután folytatta a „béketábort” idéző nyilatkozatát, hogy „elsöprő továbbra is a háborúpártiak aránya és száma, a béke hangján alig-alig beszélünk néhányan, ezért nekünk arra kell készülni, hogy a háború és a szankciók nem tűnnek el az életünkből.

Orbán Viktor szerint, ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba, az azonnali világháborút jelentene, "mert az azt jelenti, hogy akkor a NATO háborúban áll Oroszországgal".

Ha azt tennénk, amit az ukrán elnök kér, benne lennénk a harmadik világháborúban

- jelentette ki Orbán Viktor, aki abban viszont egyetért Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az Egyesült Államok azonnal véget vethetne az ukrajnai háborúnak.

Ukrajna már elveszítette a szuverenitását, nincs pénze, saját hadiipara vagy saját katonai eszközgyártó képessége. Pénzt is tőlünk kap, leginkább az amerikaiaktól és hadieszközöket is

- tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, a kormányülésen tárgyaltak arról is, hogy távol kell tartani a háborút és az illegális migrációt Magyarországtól, le kell törni a háborús inflációt, és meg kell védeni a családokat, nyugdíjasokat a brüsszeli bürokrácia terveitől. Arra is kitért, hogy milyen jogi és politikai eszközeik vannak, hogy megakadályozzák a migránskvótáról szóló terv végrehajtásában.

Orbán Viktor szólt az inflációról is. A kormány korábban az év végére tervezte, hogy egyszámjegyűre csökken az infláció, de ez a kormányfő szerint akár egy-másfél hónappal hamarabb is megtörténhet.

Ezután egy merész fordulattal Orbán Viktor áttért a „baloldalra” amikor azt mondta, „nem indokolatlan korrupcióról beszélni a baloldali pártok külföldi kampányfinanszírozása kapcsán”, de ő a témát szuverenitáskérdésnek látja.

Egyértelművé kell tenni, hogy Magyarországon a külföldiek politikai befolyást nem vásárolhatnak. A korrupció mindenhol bűncselekmény ebben a kérdésben nem vágtunk eléggé rendet

- jelentette ki a miniszterelnök.

(MTI)

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának Sopronban 2023. július 14-én. Fotó: MTI/Fischer Zoltán