Orbán Viktor: Ha harcolni kell a hazáért, Orbán Balázs is ott lenne a Corvin közben, de hibázott

Orbán Viktor: Ha harcolni kell a hazáért, Orbán Balázs is ott lenne a Corvin közben, de hibázott

Távolságtartóan reagált Orbán Balázs vérlázítóan félresikerült kijelentésére a miniszterelnök, aki a közrádióban azt ecsetelte, Magyarországnak meg kell nyernie az előtte álló évtizedet.

A kormány azt szeretné, hogy ha Magyarország - ahogy megnyerte az előző évtizedet - meg tudná nyerni az előtte álló évtizedet is - jelentette ki elbizakodva, mégis vérszegényen a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban az észak-macedóniai Ohridból nyilatkozva.

Nem arra fókuszált, hogy romokban a magyar gazdaság

Bár most nagy nem úgy áll a helyzet, de Orbán Viktor azt kívánja, hogy az ország a következő évtizedben is élen járjon a gazdasági fejlődésben.

Azonban szerinte a világ sok változást tapasztalt mostanában a pandémia, a háború, az energiahiány és az időközben felemelkedő ázsiai gazdaságok miatt, amelyek megváltoztatták a globális gazdaságot.

Orbán úgy véli, azok lesznek a nyertesei a változásoknak, akik alkalmazkodni tudnak hozzájuk, és Magyarországnak semlegességet kell hirdetnie a gazdaságpolitikában.

Orbán Viktor szerint blokkokra szakítják szét a világgazdaságot, amelyből Magyarországnak ki kell maradnia. Most két blokk, egy nyugati és egy keleti, és az ország számára az lenne a legfontosabb érdek, hogy mindkét gazdasági blokkkal élénk kapcsolatokat ápoljon ahelyett, hogy csatlakozzon valamelyikhez.

Mint kiderült, a miniszterelnök mostani utazása nemcsak gazdasági ügyekkel kapcsolatos. Észak-Macedóniában úgy érzi, hogy Magyarországnak fontos szerepe van az ottani bonyolult helyzet megoldásában. Ezzel összefüggésben azt is fontosnak tartja, hogy hazánk gazdasági kapcsolatokat erősítsen Észak-Macedóniával.

Orbán Viktor arra is utalt, hogy Magyarországnak a technológiai fejlődés élén kell maradnia, legyen szó a zöldenergiához kapcsolódó technológiákról, a digitális megoldásokról, vagy az autógyártásról. Ezért a bevezetendő új eszközök között szerepelnek olyan programok, mint a munkáshitel és a kis- és középvállalkozások tőkehiányát enyhítő támogatás.

Távolságtartóan reagált Orbán Balázs vérlázító szavaira '56-ról és az önvédelemről

A lényegről a szót gyakran elterelő Orbán szerint az állandó viták elterelhetik a figyelmet a fontos gazdasági ügyekről.

"Magyarország mindig megvédi magát, régen is megvédte, ma is megvédi és a jövőben is meg fogja védeni minden lehetséges eszközzel, úgy, ahogyan egyébként a magyar alkotmány ezt minden magyar ember számára kötelezővé is teszi"

- helyesbítette jobbkeze szavait a kormányfő, aki arra a kérdésre válaszolt, hogy politikai igazgatója, Orbán Balázs Oroszországgal szembeni védekezéssel és 1956-tal kapcsolatos megszólalásából levonható-e olyan következtetés, miszerint Magyarország nem védené meg magát.

Azonban az 1956-os forradalom ügyére vonatkozóan azt kiemelte, hogy az nem része ennek a vitának, hiszen az egész magyar közösség az '56-os hősök talaján áll, abból nőtt ki és hálával tartozunk nekik.

A mostanában oroszpárti Orbán szerint "észnél kell lenni", ha az ember ilyen kényes kérdésekről beszél, akkor nagyon pontosan kell fogalmazni és semmilyen kétséget nem szabad hagyni a saját álláspontjukat illetően.

"Most a politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalom talaján áll, abból nőtt ki, nem lenne a mi politikai közösségünk, ha nem lettek volna az '56-os hősök"

- mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve:

nincs kétsége egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sem és biztos abban, hogy Orbán Balázs is, ha a történelem úgy fordulna, hogy megint harcolni kell a hazáért, akkor "ott lesz velünk a Corvin közben".

Úgy látja, ezért a háború és béke vitájába nem beemelni kell a magyar történelem számunkra szent és sérthetetlen eseményeit és hőseit, mint 1956 és az '56-os hősök, hanem inkább távol kell tőle tartani. Nem szeretném, hogyha az orosz-ukrán háború árnyéka rávetődne az 1956-os szabadságharcosoknak az emlékére, akiknek hálával tartozunk és az ő dicsőségüket kell inkább napirenden tartanunk - jelentette ki.

Arra is figyelmeztetett, hogy a politikai vita a béke és háború között élesedni fog Magyarországon és a világban is a novemberi amerikai elnökválasztásig. Donald Trumpot a "béke elnökének" nevezte, és az ő győzelmét óhajtja.

Végső soron Orbán Viktor reményei szerint az észak-macedóniai és más gazdaságilag nehéz helyzetben lévő országoknak segíteni tudnak a fejlődésben, mert mind az EU, mind az ország jövője érdekében fontosak ezek.

(Címlapkép: Orbán Viktor Orbán Balázs - Facebook)