Orbán Viktor: Ha túl nagy a távolság a választók és vezetők közt, akkor elzavarják a vezetőket

Orbán Viktor: Ha túl nagy a távolság a választók és vezetők közt, akkor elzavarják a vezetőket

Az újra és újra megrágott gumicsontokat, propagandaszövegeket, panelmondatokat szajkózta a rádióban ma is a miniszterelnök Ukrajna, Brüsszel és az ellenzék kapcsán.

Sikerként értékelte a csütörtöki, az európai uniós csúcson folytatott tárgyalásait Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, miután nem vétózott. A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott:

Magyarország szerinte továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába, ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze.

Orbán Viktor az orosz-ukrán háború kapcsán kulcskérdésnek nevezte a békét, de azt mondta, szerinte "ebben nem állunk jól, merthogy Brüsszel a háború lázában ég", az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek.

Magyarország szerint Brüsszelben mindennek a béke körül kellene forognia és arra kellene törekedni, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen és utána béketárgyalások - jelentette ki, már sokadjára. Hozzátette: a csütörtökön Ukrajnának jóváhagyott 50 milliárd euró nem fegyverekre megy, hanem az ukrán állam működésére.

Orbán úgy látja, sikerült megakadályozni Brüsszelben, hogy Magyarország pénzét elvegyék és elküldjék Ukrajnába.

Orbán Viktor háborúpártiságot kiált

Azt is elkezdte ecsetelni, hogy az úgynevezett magyar baloldal háborúpárti, mindig arról akar megegyezni Brüsszellel, Magyarország hogyan vegyen részt a háborúban. "Én arról akarok megállapodni mindig Brüsszellel, hogy ez hogyan ne történjen meg" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán azt mondta, hogy egyre erősebb azoknak az országoknak a hangja az Európai Unióban, amelyek erősebb kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Összekeverednek a brüsszeli és az amerikai szempontok, és gyakran az az érzése, hogy nem az európai, hanem az amerikai érdeket követik egy-egy döntésnél Brüsszelben - közölte, kijelentve:

szerinte egy dolog biztos, akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy decemberben kiharcolták a Magyarországnak járó pénzeket, most azt sikerült elérni, hogy a források folyósítása ne álljon meg, és ne küldjék Ukrajnának.

Orbán szerint nem fair, amit az európai gazdákkal tesz Brüsszel

Nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek

- állapította meg Orbán.

A kormányfő kijelentette: nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni.

Elmondta: a miniszterelnökök csúcstalálkozóján nagy vita volt erről, többen ingerülten szólították fel a bizottságot, hogy hagyja ezt abba. Közölte, Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

Orbán megint arra lyukadt ki, hogy a baloldalt külföldről pénzelik

Nem ok nélkül alakul ki az az érzés, hogy Brüsszel gyakran más érdekét képviseli az európaiak érdeke helyett, éppen úgy, mint a magyar parlamentben: "itt is arról van szó, például az ukrán fegyverek ügyében, hogy a magyar baloldalt külföldről pénzelik"

- közölte a miniszterelnök.

Mint hozzátette: azok, akik a pénzt adják nekik, mind háborúpártiak, és azért adják a pénzt, hogy a baloldalon keresztül belekeverjék Magyarországot a háborúba.

Brüsszelben is gyakran azt látni, hogy a másik oldal érdekét képviselik - jegyezte meg, hozzáfűzve:

ha túl nagy a távolság a választók és vezetők között, akkor elzavarják a vezetőket, ebben pedig a magyaroknak is lesz módjuk közreműködni a júniusi európai parlamenti választáson.

Kitért Orbán az ukrán-magyar viszonyra is, emlékeztetve arra, hogy Magyarország a békében támogatja Ukrajnát. A kárpátaljai magyarok azonban 2015 óta "a régi kommunista időket idéző jogfosztásban" élnek - közölte, hozzátéve: ebben a hétfői uniós csúcs után több esély van a változásra, de ezt be kell váltani.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2023. december 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)