Orbán Viktor: Nem jóléti, hanem munkaalapú társadalmat építünk

Orbán Viktor: Nem jóléti, hanem munkaalapú társadalmat építünk

"Magyarország nem a fekete bárány, hanem az első fecske" - magyarázta a kormányfő svájci politikai beszédében.

Magyarország nem jóléti, hanem munkaalapú társadalmat épít, amely elvezet a jóléthez - így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Zürichben, a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén tartott átfogó politikai beszédében.

A magyar modell elemei között Orbán méltatta "a családpolitika központi helyét", "a migráció teljes visszafogását", "az alacsony adókat", valamint a beruházások bevonzását keletről és nyugatról egyaránt. Mindez eltér a nyugati modelltől, amely a jóléti társadalom kiépítésére épít - húzta alá.

Állítása szerint migráció helyett a kormány családpolitikával kívánja kezelni a demográfiai kihívásokat, és genderpolitika helyett is a családi értékeket támogatja. (A behívott vendégmunkásokról és a népesedés állapotáról azonban nem szólt bővebben - a szerk.)

"Magyarország nem a fekete bárány, hanem az első fecske"

- vélekedett a miniszterelnök.

Orbán szerint Európa nem ura önmagának

A svájci városban tartózkodó miniszterelnök az MTI beszámolója alapján arról is beszélt, hogy szerinte Európa elvesztette önrendelkezési képességét, nem tudja meghatározni, hogy mik a céljai, nem tudja felismerni, hogy milyen eszközöket kell alkalmazni céljainak elérésére.

Megfejtése szerint Európa ma nem ura önmagának, a világ GDP-jében való részesedése lefelé megy, 2030-ra egyedül Németország lesz az eső tízben, az utolsó helyen. (A magyar gazdaság helyzetéről, illetve a továbbra is kiugró inflációt viszont nem említette - a szerk.)

Az Európai Unió a bővítéssel nem tud megbirkózni, a térségi konfliktusokat sem képes kezelni, legyen szó Ukrajnáról vagy a Nyugat-Balkánról - hangoztatta Orbán Viktor.

Orbán Viktor úgy gondolja, Európának fel készülnie arra, hogy ha az Egyesült Államokban politikai fordulat történik, egyedül marad az ukrajnai konfliktussal.

Elmondása szerint akkor, ha a szkeptikusabb republikánusok fognak hatalomra kerülni, lehetséges, hogy Európának egyedül kell megküzdenie egy hatalmas geopolitikai konfliktussal, neki kell politikai megoldást találnia egy "szinte lehetetlen" ügyre, és állnia kell a költségeket is. Mindeközben Európa elszegényedőben van, nincs pénze egy ekkora válságra a kormányfő szerint.

Mint ismert, a kormányfő kedden utazott az alpesi országba, ahol előbb Bernben tárgyalt Alain Berset svájci elnökkel, mielőtt Zürich felé vette az irányt.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)