Orbán Viktor tízszer annyit keres, mint egy átlag magyar

Orbán Viktor tízszer annyit keres, mint egy átlag magyar

Legalábbis majdnem. A magyar miniszterelnök fizetése régiós viszonylatban meglehetősen jó, EU-s kollégái – pl. Fico és Macron – kevesebbet visznek haza.

Az Európai Unión belül hazánkban a legmagasabb a kormányfő fizetése, ha azt az ország lakosságának bruttó átlagbéréhez viszonyítjuk – írja az Átlátszó. A lap összehasonlította az uniós tagállamok vezetőinek bérét és azok arányát, így kiderült,

Orbán Viktor a magyar átlagbér közel tízszeresét keresi: évi bruttó több mint 191 702 eurót.

Vagyis a magyar átlagfizetés 9,5-szörösét kapja kézhez. Ebből egy év alatt simán összejön egy budai lakás ára, és még csak nagyon spórolnia sem kell. Hány magyar mondhatja el ezt magáról?

Ha csak az összeget nézzük, akkor nem a magyar miniszterelnök bére a legmagasabb az EU-ban. Olaf Scholz német kancellár évi bruttó 348 300 eurót, vagyis havi kb. 29 ezer eurót (bő 11 millió forintot) keres. Soknak tűnik, de más német állami vezetőkhöz viszonyítva nem kiemelkedően nagy: a német állami vasúttársaság vezetője például 2022-ben több mint 2,2 millió eurót kapott. Ha a német átlagbérrel hasonlítjuk össze Scholzét, akkor sem tűnik aránytalanul magasnak: a német kancellár 5,9-szer többet keres a német átlagbérnél.

Orbánt kollégája, Robert Fico követi, akinek keresete 7,6-szorosa a lakossági átlagnak.

Harmadik, de szintén dobogós a cseh kormányfő, Petr Fiala, aki bár majdnem ugyanannyit kap, mint Fico, ez a cseh átlagbérhez viszonyítva 6,1-szeres összeg. A legkisebb különbség egy átlagpolgár és a kormányfő keresete között Máltán van: a szigetország vezetője, Robert Abela csupán 2,3-szer keres többet a bruttó átlagbérnél.

Az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban ötszörös szorzó alatt van a különbség az átlagbér és a kormányfői fizetés között, emiatt is tekinthető kiemelkedőnek, hogy Magyarországon ez a szorzó majdhogynem tízszeres

– mutat rá az Átlátszó.

Emellett 8 országban a kormányfő az átlagbér háromszorosánál kevesebbet keres. 2023-ban a bruttó átlagkereset 571 ezer forint volt, a képviselői alapilletmény összege 2024-ben 1,71 millió forintra emelkedett. Egy országgyűlési képviselő ennyit kap minimum, még akkor is, ha 4 év alatt egyetlen egyszer sem szólalt fel a parlamentbe, adott esetben csak a szavazások napján fárad be a munkahelyére. A miniszterelnök fizetése ennél jóval magasabb, több, mint 3,5-szerese:

Orbán Viktor havi bére a képviselői illetménnyel, a miniszterelnöki tiszteletdíjjal együtt ma már 6,3 millió forint.

(Címlapkép: MTI)