Orbán Viktor útnak indult, az első magyar-georgiai közös kormányülésen vesz részt

Orbán Viktor útnak indult, az első magyar-georgiai közös kormányülésen vesz részt

A miniszterelnök hivatalos látogatásán a gazdasági és energiaügyi témák kapnak hangsúlyt.

Orbán Viktor miniszterelnök Georgiába (Grúzia) utazott, hogy részt vegyen az első magyar-georgiai közös kormányülésen; a legfőbb téma a gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az energiabiztonság lesz - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan közlése alapján

Orbán Viktor a kétnapos program során kétoldalú megbeszélést is folytat Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel.

A magyar és a georgiai kormány együttes üléséről a georgiai kormányfő tavaly októberi magyarországi hivatalos látogatása során született döntés, a két miniszterelnök ekkor írta alá a stratégiai partnerségi megállapodást is - emlékeztetett Havasi.

A közös kormányülés során a felek ezúttal várhatóan öt kétoldalú megállapodást írnak alá.

A sajtófőnök arra is kitért, hogy a tárgyalásokon a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése mellett kiemelt téma lesz a "Zöld Energiafolyosó - Black Sea Submarine Cable" projekt is, ennek lényege, hogy magyar-román-georgiai-azeri együttműködés révén a jövőben azeri zöld energia Magyarországra szállítása válik lehetővé.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Irakli Garibasvili georgiai kormányfőt a Karmelita kolostorban 2023. május 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)