Orbán Viktorral kezdődhet hétfőn a parlament, mindössze 18 ülésnap lesz idén

Orbán Viktorral kezdődhet hétfőn a parlament, mindössze 18 ülésnap lesz idén

Nem sokat fognak ülésezni a képviselők, az előterjesztés szerint ugyanis már december elején kezdődne is a téli szünet.

Hétfőn, azaz szeptember 30-án kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, amelynek egyelőre a legnagyobb durranásának a jövő évi, a kormányzati politikai szótár szerint „békeköltségvetés” – szokatlan és logikátlan módon az amerikai elnökválasztáshoz igazított – benyújtása és elfogadása ígérkezik. Rendhagyó módon, az árvízhelyzet miatt ezúttal az ülésszak előtt elmaradt a Fidesz-KDNP frakcióülése, de a kormánypárti többségnek talán emiatt is kímélő menetrendet állítottak össze – írja a hvg.hu.

A lap által megszerzett, munkarendről döntő házbizottság pénteki ülésére készült előterjesztés szerint

csupán 18 ülésnappal terveznek az őszi ülésszakban és már december 2-án véget is érne a törvényhozás munkája, kezdődne a téli szünet.

A hvg.hu megjegyzi,

mivel továbbra is érvényben van a háborús veszélyhelyzet, az Orbán-kormány gyakorlatilag bármiről dönthet saját hatáskörben, rendeleti úton, így nem szükséges a képviselők gombnyomogatása.

A költségvetést azonban muszáj törvénnyel kihirdetni, még akkor is, ha utána kormányrendeletekkel teljesen át is írják azt, ahogyan szokták.

Az őszi ülésszak nyitónapján várhatóan ezúttal is Orbán Viktor beszél napirend előtt.

Hétfőn megemlékeznek a képviselők a Helyi Önkormányzatok Napjáról is. Mint a lap rámutat, a polgármesterek egy része a kormányzati cáfolatok ellenére attól fél, hogy a kabinet a helyi iparűzési adó rendszerének átalakítására, a saját önkormányzati forrás trükkös elvonására és központi, a pártpolitikai szempontokat sem nélkülöző újraelosztására készül.

A szezonnyitó ülésen teszi le képviselői esküjét a fideszes Hidvéghi Balázs, aki eddig EP-képviselő volt, de nem indították újra.

Mivel EP-képviselő lett viszont Győrffy Balázs, az ő országgyűlési képviselői helyére ugrik be Hidvéghi. Csakhogy időközben már Győrffy sem EP-képviselő, mivel nőverési botránya miatt lemondani kényszerült - emlékeztet a lap.

(Címlapkép: Országgyűlés - Béli Balázs/Alfahír)