Orbán Balázs marad a miniszterelnök politikai igazgatója, de szélesebb jog- és feladatkörrel

Orbán Balázs marad a miniszterelnök politikai igazgatója, de szélesebb jog- és feladatkörrel

Orbán Viktor miniszterelnök a továbbiakban is politikai igazgatóként számít Orbán Balázs, a Miniszterelnökség eddigi miniszterhelyettese munkájára - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat szerint a kormányfő politikai igazgatója általános politikai, külpolitikai és közpolitikai, valamint társadalom-, gazdaság- és egyéb szakpolitikai kérdésekben tanácsával illetve véleményével segíti a miniszterelnök és a kormány tevékenységét, és döntéseinek előkészítését.

Havasi Bertalan rámutatott, hogy a kormányzati igazgatásról szóló törvényt módosító javaslat azt is tartalmazza, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója - a miniszterelnökhöz, a miniszterekhez és az államtitkárokhoz hasonlóan - mostantól politikai felsővezető.

A Parlament elé benyújtott módosító javaslatcsomag alapján a hvg.hu azt írja, Orbán Balázs a jelenleginél több jog- és hatáskört kaphat az újonnan létrejövő kormányzati struktúrában. A lap szerint ráadásul majdhogynem miniszterként funkcionálhat a politikai igazgató, hiszen a törvénytervezet szerint a tevékenységét saját kabinet és titkárság, valamint Politikai Igazgatói Iroda segíti, továbbá helyettes államtitkárok is. A politikai igazgató fizetését a javaslat 602 ezer forintban állapítja meg, de ahhoz még 50 százalékos kiegészítés adható.

Itt az ötödik Orbán-kormány névsora

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.