Orbán Mongóliához hasonlította Magyarországot

Magyarország és Mongólia egyaránt sikeres, és a két ország kormánya érdekelt a közös sikerekben.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, "a szívünk hozott ide", ami viszont nem jelenti azt, hogy "a zsebünknek ellenségei lennénk", ezért a találkozótól azt várják, hogy egyszerre mélyíti el a két nép barátságát és segíti az üzleti együttműködést. „Mi most visszatértünk ide” - mondta, kifejtve: volt egy nehéz időszak a magyar gazdaságban, amikor be kellett zárni az itteni nagykövetséget, de „most már kiverekedtük magunkat ebből a nehéz helyzetből”, így újranyitották a nagykövetséget, „visszatértünk ide, Mongóliába”.

A miniszterelnök üdvözölte a sajtótájékoztató előtt aláírt megállapodásokat, külön kitérve arra, hogy az Eximbank 25 millió dolláros hitelkeretet nyitott egy mongóliai biokombinát felújításához. Emellett azt is mondta, lát lehetőséget arra, hogy Magyarország segítséget nyújt a mongóliai állattenyésztésből származó exportlehetőségek kihasználására. Orbán Viktor kitért arra is, hogy eddig négyszáz mongol fiatal végzett magyar egyetemeken, most is százan tanulnak magyar állami ösztöndíjjal, és ezt a számot szeretnék megduplázni.

Csimedín Szaikhanbileg mongol miniszterelnök is sikeresnek minősítette a megbeszéléseket, egyúttal üdvözölte az aláírt megállapodásokat és azt, hogy Magyarország a korábbinál kétszer több mongol fiatalnak kínál ösztöndíjat magyarországi tanulmányaikhoz.