Orbán Viktor: Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, az orvosok döntenek, hogy kombinálják-e a vakcinákat

Orbán Viktor: Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, az orvosok döntenek, hogy kombinálják-e a vakcinákat

Augusztus elsejétől lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét, amit a második oltás után négy hónappal lehet majd kérni a háziorvostól. Oltási sorrend nincs, a vakcinák kombinálásáról pedig az orvos dönthet - jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Az egészségügyben csakis oltottak dolgozhatnak

Emellett az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást.

A kényszerítésnek nem vagyunk hívei, viszont hoztunk egy döntést: az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás. Tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát. Egyébként is számos kötelező oltást fel kell venniük, ez a lista most bővül

- indokolta a kormány döntését. Emlékeztetett arra is, hogy mivel a 65 év felettiek 15 százaléka nem kért eddig vakcinát, felkeresik és megpróbálják meggyőzni őket az oltás felvételéről.

Oltást szerveznek a fiataloknak

Döntést született arról is, hogy a tanévkezdés előtt, vagyis augusztus 30-án és 31-én, a 12-15 év közöttiek számára oltást szerveznek az iskolákban, amit akkor kaphatnak meg, ha a szülők engedélyezik.

Az nyaraljon, aki mindkét oltását megkapta

- folytatta a kormányfő, ugyanis csak így biztonságos a pihenés. A beutazásokat egyelőre nem korlátozza a kormány. A védettségi igazolványok kapcsán kifejtette, hogy három olyan rendezvénykategória van, ahol a kártya előírás. Azt ő sem látja, hogy pontosan mit hoz a jövő, de ha Európában lesz negyedik hullám, akkor Magyarországon is megjelenik majd, így nem zárható ki, hogy idővel bővítik a védettségi igazolványra vonatkozó előírásokat.

Egy politikus ne csapjon fel virológusnak

A kínai Sinopharm vakcina körüli bizonytalanság kapcsán elmondta

a legnagyobb veszélyt nem az a néhány eszement orvos jelenti, aki oltásellenes, mert a miniszterelnökök közt is van habókos. Az igazi baj abból adódik, ha a politikusok járványügyi tanácsokat kezdenek el adni.

 

Brüsszelben jogi huliganizmus folyik

A miniszterelnök a melegellenes törvényről és az ebből fakadó, hazánkat érintő kötelezettségszegési eljárásról is szót ejtett:

Jogi huliganizmus, randalírozás, ami zajlik; másrészt szégyenletesnek tartom. Mind a család, mind az oktatás nemzeti hatáskör. Az Európai Bizottság rá akar minket kényszeríteni, hogy beengedjük az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba

- fogalmazott, majd hozzátette a gyermek neveléséről a szülő feladata dönteni. A témában tartott európai parlamenti vitán pedig azért nem jelent meg, mert nem hívták. Orbán kiemelte, hogy az Európai Unió két hónap haladékot kért, de optimista és úgy látja meg fogják kapni a helyreállítási alapból a Magyarországnak szánt pénzt. Arról is megnyugtatott mindenkit, ha nem kapják meg az EU-s pénzt, akkor is kiírják a gazdaság helyreállítási programokat, pályázatokat.

Nyugat-Európától égnek áll Orbán haja

Mivel szerinte a Nyugat a szexuális oktatás terén nem a szerves fejlődés útját követi.

Itt a gyerekeink szabadságáról van szó. A magyar ember olyan, hogy amikor a gyerekéről van szó, akkor valami ott a gyomortájékon megmozdul. Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskolában

 - tette hozzá, majd kitért rá, ha a szülő azt szeretné, hogy a gyereke találkozzon „valamilyen szivárványos aktivistával, akkor majd megszervezi, aztán majd lesz, ahogy lesz, amíg a gyereknek ez valami egészen mély kárt nem okoz, addig az állam nem avatkozhat be.”