Hiába állítja Orbán, hogy megállapodás született a korrupciós döntésekben, Brüsszel cáfol

Hiába állítja Orbán, hogy megállapodás született a korrupciós döntésekben, Brüsszel cáfol

Bár Orbán Viktor szerdán még nem látta a jogállamisági mechanizmus megindításáról szóló levelet, de a nemzetközi sajtótájékoztatóján előre kijelentette, hogy

akármi is van a levélben, az biztos, hogy Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, és nem fog engedni semmilyen nyomásnak, amely a szankciókat Oroszországgal szemben ki akarja terjeszteni a gázra és az olajra, és “a genderügyben” sem fog engedni.

A miniszterelnök úgy tűnik mégsem - vagy nem akarja - érteni, hogy az EU miért is indította az eljárást. Eric Mamer, az Európai Bizottság elnökének szóvivője csütörtökön a Népszava kérdésére fejtette ki, hogy "Az eljárás arra szolgál, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamisági normák megsértőivel szemben, és semmi köze nincs az említett ügyekhez".

De Orbán Viktor másik kijelentését is megcáfolták, miszerint a magyar helyreállítási tervről folyó tárgyalások során sikerült rendezni a korrupcióval kapcsolatos kérdéseket a kormány és az Európai Bizottság között. Ugyan Verlee Nuyts gazdasági ügyekben illetékes szóvivő azt elismerte, hogy a helyreállítási tervről szóló megbeszéléseken sikerült haladást elérni az utóbbi időben, de egy sor kérdés még továbbra is nyitott maradt.

Ahogy Orbán azon állítása sem állja meg a helyét, hogy a jogállamisági eljárás csupán a helyreállítási alapból érkező pénzekhez kapcsolódik, így mivel Magyarország ebből az eszközből még egy fillért sem kapott, nem érti a bizottsági lépést.

A hatályos rendelet azonban világosan leszögezi, hogy 2021. januárjától kezdve jogállamisági eljárás alá vonható minden EU-ból érkező támogatás, amellyel kapcsolatban a normák megsértése felmerült

 

- írja a lap.